Skip to content

Bevisningen "inte tillräckligt robust" - hovrätten river upp den fällande våldtäktsdomen

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i två och ett halvt år och utvisning för våldtäkt. Men nu frias mannen i Hovrätten då de menar att bevisningen inte var "tillräckligt robust". 

 

Svea hovrätt frikänner nu en 22-årig man som i Solna tingsrätt dömdes för våldtäkt mot en kvinna till fängelse och utvisning.

Mannen hade lärt känna kvinnan via ett så kallat onlinespel, och den aktuella händelsen utspelade när de träffades för andra gången.

Åkte till lägenhet
Mannen och kvinnan åt middag på en restaurang som en gemensam vän arbetade på, och efteråt åkte sällskapet tillsammans med en fjärde person till den lägenhet som mannen och vännen delade.

Berättelser skiljer sig åt
Sällskapet drack öl utanför bostadshuset, men sedan gick mannen och kvinnan upp till lägenheten, där kvinnan hade sin mobiltelefon på laddning.

De bådas berättelser om vad som hände därefter går isär. Kvinnan har uppgett att hon har ryggproblem och att hon på grund av smärta lade sig en av de två madrasser som låg på golvet.

"Höll fast hennes armar"
Mannen ska då ha börjat ta på hennes kropp och sedan hållit fast hennes armar medan han drog ned hennes byxor och trosor - och även genomförde ett samlag.

Kvinnan har uppgett att hon sa nej och bad honom sluta, men att hon inte lyckades putta bort honom eftersom han var starkare än hon.

Hävdar samtycke
Mannen har dock uppgett att de båda samtyckte till samlaget, men att han försökte avbryta eftersom kvinnan började bita och riva honom.

Enligt mannen höll dock kvinnan fast hans nacke "så att han inte kunde sluta".

Efter händelsen ringde kvinnan till en vän, som i sin tur larmade polis.

Stöds av rättsintyg
Tingsrätten konstaterade att det inte har framkommit några tecken på att kvinnans redogörelse skulle vara uppdiktad, och att hennes uppgifter fick stöd av rättsintyg och vittnesuppgifter från en polis.

Domstolen uttalade också att mannens uppgift om att han inte kunde avbryta samlaget för att kvinnan höll fast honom inte framstår som trolig, särskilt som han låg ovanpå henne och dessutom var "uppenbart fysiskt överlägsen".

Mannen dömdes därför för våldtäkt till två år och sex månaders fängelse samt tio års utvisning.

"Inte tillräckligt robust"
Hovrätten gör dock en annan bedömning, och menar att bevisningen inte är tillräckligt robust för att läggas till grund för en fällande dom.

Hovrätten uttalar att kvinnans berättelse visserligen är klar, lång och detaljrik, men att den innehåller vissa svårförklarliga inslag om hennes ryggsmärtor och hur mannen fick av henne byxorna.

"Allvarlig brist"
Att kvinnan inte velat namnge den vän som larmade polis - eftersom vännen enligt uppgift saknar uppehållstillstånd i Sverige - utgör enligt rätten en "allvarlig brist".

Mannen frikänns därför helt från åtalet.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Caroline Gejbo

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt