Skip to content

Varken arbetstillstånd eller bidrag i väntan på gymnasielagen - tvingas till svartarbete

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ungdomar som inte längre är asylsökande men fortfarande väntar på att deras ärende ska prövas mot gymnasielagen tvingas arbeta svart för att kunna försörja sig. Orsaken är att de enligt lagen varken har rätt till bidrag som asylsökande eller rätt att arbeta.  

 

- Hur skulle jag klara mig, jag visste inte hur jag skulle överleva annars, säger en ung pojke som tidigare arbetat svart i väntan på prövning till SR Ekot. 

Svartjobb under "slavliknande" förhållanden bedöms av frivilligorganisationer som mycket vanligt bland den grupp ungdomar som inte längre befinner sig i asylprocessen och därmed har misst rätten till bidrag, boende och arbetstillstånd. Även polisen vittnar om detta.

"Är den enda försörjningen"
Hanna Scott på Stadmissionen i Skåne möter dagligen ungdomar som befinner sig i denna situation.

Enligt henne är situationen mycket påfrestande och problematisk för de som inte har möjlighet att försörja sig på något annat sätt än genom svartjobb. 

- Det är ofta hårda arbetsvillkor, långa dagar, låg lön, man kanske inte ens får betalt för det arbete man utfört, man kan inte ta rast, man kanske inte får något att äta eller dricka även om man jobbar tio eller tolv timmar, säger Hanna Scott till SR Ekot. 

- Men även om det är ett dåligt betalt jobb under slavliknande förhållanden så är det ändå ens enda försörjning.

Kopplingar till den organiserade brottsligheten
Även polisen har sett tydliga tecken på att antalet ungdomar som arbetar svart under svåra förhållanden har ökat i antal. 

Enligt Erik Ahnlund, polis och operativ koordinator för de arbetsplatskontroller som görs i Rinkeby, har man vid arbetsplatskontroller exempelvis sett tydliga tecken på att flertalet av de som jobbar där även bor i samma lokaler. 

- Ju yngre man är desto mer utsatt kan man bli också, att man hamnar ännu mer i beroendeställning om man är väldigt ung, säger han till SR Ekot. 

- I många fall har vi kopplingar till den organiserade brottsligheten. Att vi har nog bara skrapat på toppen av ett isberg, så att vi kommer att jobba vidare 2019.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt