Skip to content

Våldtäktsman får 50 procent i "straffrabatt" - dömdes nyligen för EKO-brott

Den dömde mannen under ekobrottsförhandlingen. Björn Larsson Rosvall/TT

Mannen dömdes för drygt tio år sedan i ett uppmärksammat ekobrottsmål. Nu döms han för våldtäkt - men får fängelsestraffet halverat eftersom han så sent som i december dömdes för bland annat försök till grovt bedrägeri till fyra års fängelse. 

 

Det var under ekobrottsutredningen som polisen hittade chattkonversationer och filmer i mannens telefon som visade en våldtäkt som enligt åtalet begicks i Frankrike under sommaren 2017. 

"Ligger helt orörlig"
På filmerna syns hur mannen, som är i 50årsåldern, har sex med kvinnan samtidigt som han själv filmar.

"Det framgår tydligt att målsäganden ligger helt orörlig och hörs också snarka flera gånger", skriver tingsrätten. 

De andra filmerna har filmats av två andra personer som också befann sig i rummet. 

"X (den tilltalade) ses skjuta undan målsägandens vänsterben och målsäganden ger ifrån sig ett smärtliknande ljud. X genomför därefter ett samlag med henne bakifrån under vilket hon ses föra sin vänstra arm bakåt som för att ta undan hans hand. X för undan och håller fast hennes arm. I övrigt visar målsäganden inga tecken på reaktion." 

Skickade filmerna till offret
Tingsrätten konstaterar att det av filmerna framgår att kvinnan genom, i vart fall, sömn har befunnit sig i en särskilt utsatt situation och det framgår att den åtalade var medveten om hennes tillstånd. 

En tid efter övergreppet skickade mannen filmerna till kvinnan. 

"Du verkade också gilla det. Efteråt eftersom du inte ens kom ihåg," skrev han i ett meddelande. 

”Jag tycker inte att det är kul. Jag tycker att det är äckligt att du gjorde så mot mig inför dina vänner och lät dem filma det,” svarade kvinnan. "Du våldtog mig," skrev hon senare.  

Den dömde mannen svarade då: ”Jag ska aldrig filma igen. Jag fattar. Jag ska ta bort alla filmer och bilder från bikini och neråt. Vila upp dig lite”.

Under utredningen, och rättegången, nekade mannen till våldtäkt. Han menade att det handlade om en ömsesidigt sexuellt umgänge. 

Straffet halveras
Men tingsrätten dömer honom för våldtäkt. De skriver i domen att straffvärdet motsvarar fängelse i två år och åtta månader. Men eftersom mannen nyligen dömdes till fängelse för ekonomisk brottslighet "måste med andra ord hänsyn tas till vad straffet skulle ha blivit om man haft att på en gång bestämma påföljd för alla brotten."

Därför halveras det utdömda fängelsestraffet för våldtäkten och stannar vid fängelse i ett år och fyra månader.

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här 

 


  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt