Skip to content

Svenska Finansinspektionen strängast i EU - toppar listan över sanktionsavgifter

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den svenska Finansinspektionen står för den största andelen utdelade sanktionsavgifter under den nya marknadsmissbruksförordningen - inom hela EU. Det visar en ny rapport från den europeiska värdepappersmyndigheten, Esma, som Dagens industri har tagit del av. 

 

Den nya förordningen innebär att Finansinspektionen har möjlighet att dela ut sanktionsavgifter till privatpersoner som man bedömer har överträtt bestämmelserna i det nya regelverket.

Enligt statistiken från Esma stod den svenska Finansinspektionen under perioden juli 2016 till sista december 2017 för 29 av 35 sanktionsavgifter för marknadsmanipulation som delades ut av samtliga sanktionsmyndigheter i hela EU. 

I rapporten konstaterar Esma dessutom att den svenska Finansinspektionen stod för 77 av 102 utdelade sanktionsavgifter för andra typer av regelöverträdelser, även detta är överlägset flest i av samtliga EU-länder. 

Den högsta sanktionsavgiften som delats ut landade under den aktuella perioden, enligt Dagens industri, på 400 000 kronor. 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt