Skip to content

Samtliga rymlingar på "Most Wanted-listan" omhändertagna eller lokaliserade utomlands

I november förra året gick polisen ut med en lista med landets tio "Most Wanted" - personer som har långa straff att avtjäna men som rymt eller hållit sig undan. Samtliga har nu omhändertagits eller lokaliserats. "Det är bra, men med en lagändring hade vi kunnat få fast ännu fler", säger en av personerna i polisens specialenhet FAST till Dagens Juridik. 

 

Det var i slutet på november förra året som polisen gick ut med en lista på tio förrymda brottsligar - "Operation Rekyl".

Personerna är dömda för bland annat människosmuggling, narkotikabrott, mordbrand och grova bedrägerier. Många av dem har varit på flykt undan rättivsan länge - den längsta i åtta år.

Polisens så kallade FAST-gruppen (Fugitive Active Search Team) har nu omhändertagit fem personer runt om i Sverige och en utanför Oslo som nu överlämnats till Kriminalvården för att avtjäna sina straff. 

Fyra fanns utomlands
Ytterligare fyra personer har lokaliserats i länder utanför EU och deras ärenden handläggs nu av Kriminalvården för överföring av straffverkställighet utomlands.

- Ingen som är dömd till ett längre fängelsestraff ska komma undan genom att gömma sig och invänta att ärendet preskriberas, säger en av poliserna som arbetar på FAST-gruppen.

Han säger att det känns skönt att personerna på listan nu fångats in.

- Det är en viktig signal, dels till andra som försöker hålla sig undan - att vi finns och gör vårt yttersta för att hitta dem, men också för brottsoffren som får någon form av upprättelse när de här personerna får avtjna sina straff. 

Önskar lagändring
Många fler personer är på flykt undan rättvisan - och jakten på dem är inte oproblematisk. 

- Vi har inte möjlighet att använda tvångsmedel, som att spåra IP-adresser och liknande, säger FAST-medarbetaren. 

Han förklarar att eftersom det vid en rymning eller underlåtelse att inställa sig för att avtjäna straff inte inleds någon ny förundersökning har de inte "verktygen" de önskar. 

- Det gör det väldigt svårjobbat. En lagändring som skulle ge oss möjligheter till tvångsmedel skulle göra att vi kunde få in fler att avtjäna sina straff. 

 

Fakta FAST-gruppen
FAST-gruppen (Fugitive active search team) är specialiserad på att spåra personer som är internationellt efterlysta av svenska eller utländska myndigheter för lagföring eller för att avtjäna fängelsestraff.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


 


  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt