Skip to content

"Rätt taktik ska användas vid rätt tillfälle" - så ska Polisen bli bättre på konflikthantering

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Terrorhantering, skolksjutningar och möten med psykiskt sjuka personer. Nu ändrar Polisen inriktningen för den grundläggande utbildningen i självskydd och taktik, Polkon, i syfte att stärka polisernas kunskaper i konfilkthantering vid svåra situationer. 

 

- Utbildningen uppdateras kontinuerligt och i december fattades ett nytt inriktningsbeslut för Polkon som handlar om att ytterligare stärka polisens förmåga att använda rätt taktik vid rätt tillfälle, säger Tomas Windahl, ämnesområdesansvarig för Polkon.

Den nya inriktningen gäller från årsskiftet och sedan utbildningen började 2014 har inriktningen ändrats vid två tidigare tillfällen.

Så lite konflikter som möjligt
Syftet med utbildningen är att förbereda poliser på att hantera svåra situationer.

Målet är att varje ingripande ska vara så säkert som möjligt och med så lite konflikt som det går.

Detta är tredje gången som inriktningen på utbildningen sedan den startades 2014 och förhoppningen är att verktygen ska bli både fler och bättre.

- Det gör vi för att kunna följa trender och använda oss av de erfarenheter vi fått från olika händelser. Med den här inriktningen lägger vi fokus på förmågan att göra en korrekt bedömning i varje unik situation, säger Tomas Windahl.

Minskad inriktning på terror
Den tidigare inriktningen under perioden 2016 - 2018 har fokuserat på terror och även om Sverige kommer i fortsättningen kommer att tvingas vara förberedda för sådana situatuiner är den nya inriktningen inte riktad mot en speciell situation eller företeelse. 

Utbildningen förbereder istället deltagarna på många olika scenarier, till exempel terrorhandling, skolskjutning eller möten med människor som lider av psykisk ohälsa.

- Avsikten är att skapa en ökad trygghet för den enskilda polisen i svårbedömda situationer.

- Dessutom, tack vare ett större antal lösningsalternativ i situationer där våld kan förekomma ger den också ett ökat handlingsutrymme vilket i sin tur ger mindre stress vid beslut, säger Tomas Windahl.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt