Skip to content

Kronvittnen räcker inte - nu ställs krav på utredning om anonyma vittnen i domstolarna

Foto: Henrik Montgomery

Under regeringsförklaringen för drygt en vecka sedan sa statsministern att ett system med kronviittnen ska utredas, Men nu höjs röster för att detta inte räcker - och att man även måste utreda ett system för anonyma vittnen. 

 

- Tanken med kronvittnen, alltså misstänkta brottslingar som medverkar till att brott ska klaras upp, ska kunna få lägre straff, säger jusitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio, 

- Det gör att det kommer att kunna löna sig att samarbeta med polisen för att klara upp brott, och det menar vi kan bli ett bra verktyg för att kunna gå på den organiserade kriminaliteten. 

Flera stöttar
Utredningen applåderas från flera riksdagspartier. 

- Moderaterna tycker att det är viktigt att vi får fram ett system med kronvittnen, och också att vi skärper straffen för övergrepp i rättssak, men vi tror inte att det kommer att räcka, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

Kronvittnen räcker inte
Både Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill att regeringen också ska utreda den kontroversiella frågan om anonyma vittnen i domstolarna. 

- Min uppfattning är att man bör gå vidare både med kronvittnen och anonyma vittnen för att kunna bekämpa brottsligheten mycket mer effektivt. I dag ligger de brottsbekämpande myndigheterna ständigt efter, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till SR.

"Ingen vågar vittna"
Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson på SD anser att man ska kunna vittna anonymt. 

- Det är något som behövs, mot bakgrund av den utveckling vi har sett i de utsatta och särskilt utsatta områdena, där ingen vågar vittna.

Han säger att systemet fingerar väl i bland annat Danmark. 

Morgan Johansson skeptisk
Men justiteminister Morgan Johansson är, av rättssäkerhetsskäl, skeptisk. 

- Problemet är att det måste finnas en möjlighet för en försvarare att kunna kontrollera om det har funnits några kopplingar mellan gärningsmannen, eller den åtalade, och vittnet exempelvis, säger han.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt