Skip to content

Hovrätten ändrar rubricering till våldtäkt mot barn - ”inte varit tal om frivillighet”

Foto: FUP

I tingsrätten dömdes den 18-årige mannen för sexuellt utnyttjande av barn efter att ha haft sex med en 14-årig flicka. Tingsrätten menade att det faktum att hon skickat lättklädda bilder till mannen talade mot hennes uppgifter om att han skulle ha våldtagit henne. Nu river hovrätten upp domen.  

 

Hovrätten för Övre Norrland gör nu en annan bedömning än Luleå tingsrätt och konstaterar att den 18-årige mannen gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn och inte sexuellt utnyttjande av barn.

Fått kontakt via Instagram
Åtalet rör en händelse som inträffade i Boden i maj 2018. Mannen som vid tillfället var 17 år hade bestämt träff en tidig vardagsmorgon med en då 14-årig flicka som han fått kontakt med via Instagram.

Mannen och flickan hade haft telefonkontakt under en tid men detta var första gången som de träffades.

Tvingade till samlag
Flickan har uppgett att mannen gjorde flera närmanden mot henne direkt efter att de mötts och att han sedan tog med henne till ett grönområde där han tvingade henne till samlag i ett buskage.
Mannen ska då ha tryckt ner flickan mot marken och sedan fört in sina fingrar och därefter sitt kön i hennes underliv.

"Svårförklarliga inslag"
Tingsrätten ansåg att flickans berättelse var detaljerad men att den innehöll vissa ”svårförklarliga inslag” som sammantagna var av sådan art att det inte kunde anses visat att samlaget inte varit ”ömsesidigt”.

Hade skickat bilder
Särskilt fäste domstolen vikt vid att flickan inför mötet hade skickat lättklädda bilder till mannen och att det enligt rätten framstod som ”något underligt” att hon hade följt med mannen till grönområdet ”utan någon tanke på fortsatta närmanden”.

Rätten beaktade också att den tekniska utredningen inte visade något tecken på att flickan blivit utsatt för våld.

Gärningen skulle därmed rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn och påföljden bestämdes till skyddstillsyn.

Hovrätten dömer för våldtäkt mot barn
Men hovrätten anser att gärningen utgör våldtäkt mot barn och dömer mannen till sluten ungdomsvård i fem månader.

Hovrätten fäster större vikt vid uppgifter från ett antal vittnen som samstämmigt uppgett vad flickan berättat om händelsen efteråt.

Den omständigheten att vissa av flickans påståenden inte har stöd i läkarundersökningen föranleder ingen annan bedömning – särskilt inte eftersom den genomfördes först flera timmar efter händelsen.

"Inte varit tal om frivillighet"
Sammantaget anser rätten att det ”inte varit tal om någon sådan frivillighet från flickans sida som kan göra brottet mindre allvarligt.” Mannen ska också betala 140 000 kronor i skadestånd till flickan.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt