Skip to content

"Häftigt få förändra konservativa strukturer" - professorn blir hållbarhetschef på advokatbyrå

Sanna Wolk - professor vid Uppsala universitet och ny hållbarhetschef på advokatbyrån Cirios. Foto: DJ/VJ

Sanna Wolk, professor i immaterialrätt, går till 80 procent över till advokatbranschen. Hon blir ansvarig för den nya advokatbyrån Cirios hållbarhetsarbete. ”Jag ska omsätta högt ställda förväntningar från klienter och medarbetare i verkliga åtgärder”.

 

Sanna Wolk är en av Sveriges ledande forskare inom immaterialrättens område och är professor vid Uppsala universitet. Nu blir hon kvar vid universitetet 20 procent av tiden medan resten ska ägnas åt den nya tjänsten som hållbarhetschef på Cirio, en ”utbrytare” från Lindahls advokabyrå.

- Jag har fått byråerbjudanden regelbundet under många år men detta var det första som var intressant för mig.

- På Cirio kan jag arbeta med flera hållbarhetsfrågor på olika plan, som jag brinner för. Det är både en speciell och häftig möjlighet att få utveckla och förändra konservativa strukturer om miljö, jämställdhet och jämlikhet i advokatbranschen.

Ändra spelregler
Cirio Advokatbyrå lanserades så sent som vid årsskiftet och har 125 anställda. Några av byråns specialistområden är förnyelsebar energi, life science och digitalisering.

- Cirio har ambitionen att, förutom högkvalificerad juridisk rådgivning, också ingå samarbete med företag som förändrar och utvecklar samhällets och näringslivets spelregler. Särskilt när det gäller social, ekologisk, ekonomisk och digital hållbarhet.

Från kostnad till drivkraft
Den fråga som engagerar Sanna Wolk mest är hur ett företag kan gå från att se hållbarhetsarbetet som en extra kostnad och börda till att vara det som driver lönsamheten i företaget.

- Att på ett praktiskt sätt som ligger i linje med en redan bra företagskultur hos Cirio, kommer jag sträva efter att göra oss hållbara socialt, ekologiskt, ekonomiskt och digitalt.

- Rent praktisk kan det innebära att karriärstegen för kvinnor blir tydligare, så att de också blir delägare. Idag präglas branschen av att majoriteten av delägarna är män. Och det måste vi ändra på.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt