Skip to content

Filmade vittnen blev hotade "golare" på sociala medier - 16-åring döms för övergrepp i rättssak

Den 16-årige killen stod åtalad för bland annat  skadegörelse och försök till misshandel vid Attunda tingsrätt. När fyra unga personer skulle vittna fördes han till ett enskilt rum där han filmade TV-skärmarna med vittnesmålen och la ut på Snapchat - tillsammans med allvarliga hot.

 

Det är tidningen Mitti som rapporterar om fallet.

I juni förra året åtalades den 16-årige pojken för flera brott och i slutet på juni inleddes huvudförhandlingen i Attunda tingsrätt.

Flera unga personer var målsägande och vittnen och två av vittnenas förhör var så kallade barnförhör som bandats under förundersökningen och spelades upp i rättssalen. 

Filmade i rättssalen
16-åringen lyckades då, utan att någon i salen märkte det, filma förhören som spelades upp med sin mobilkamera. 

Under förhören med ett annat vittne, samt målsäganden, fick den åtalade 16-åringen sitta i ett angränsande rum, och på TV-skärmar följa förhören. 

Han satt ensam i rummet och spelade in förhören med sin mobiltelefon, som han hade med sig. Under förhören, bland annat det med målsägaden, kommenterade han under inspelningen, bland annat genom att uppmana personer som såg honom att använda våld. 

La ut på Snapchat
På en film med ett vittnesförhör säger han: "Den andra golaren, fucking horunge, jag ska stampa han blodig."

Under barnförhören, som han spelade in i rättssalen, la han upp texter där det bland annat stod vittnets namn och att hon var "golare". 

Filmerna, alla fyra, lade han sedan ut på Snapchat, en mobilapp som används av många ungdomar där man kan lägga ut filmklipp, bilder eller text.

- Det är otroligt allvarligt och väldigt kränkande för dem som utsattes, säger ungdomarnas advokat Carla Pantzar till Mitti.

Nekade till brott
Den 16-åriga pojken anmäldes för övergrepp i rättssak efter att ha lagt ut filmerna. Själv nekar han till brott, och menade att det han lagt ut inte kan anses vara ett hot, och därmed inte ett övergrepp i rättssak. 

Men Attunda tingsrätt dömde honom för fyra fall av övergrepps i rättssak. De konstaterar att brotten är av sådan art som "för en vuxen person, med styrka talar för att påföljden ska bestämmas till fängelse."

Bristande respekt
Hans agerande, skriver rätten, visar en brist på respekt för rättsordningen och de grunder som den bygger på."

Den nu 17-årige pojken döms till ungdomsvård, och ska bland annat gå i samtalsterapi för att förändra "sitt antisociala beteende och bryta med det kriminella umgänge han haft". 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt