Skip to content

"Ett angrepp på hela antagningssystemet" - sex års fängelse för högskoleprovsfusket

Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT

Norrköpings tingsrätt dömde idag tre personer till mellan tre och ett halvt år och sex års fängelse för medhjälp till osann försäkran, grovt bokförings-brott och grovt skattebrott. Detta efter att ha möjliggjort avancerat fusk på det nationella högskoleprovet genom att hjälpa provdeltagare till bättre resultat mot betalning. 

 

Utöver de tre huvudåtalade har en person dömts till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran, grovt brott.

Ytterligare fem personer har dömts för olika former av brott med anknytning till verksamheten, deras påföljder har bestämts till villkorlig dom och böter

Bedrivit omfattande verksamhet
Tingsrätten konstaterar att det tre huvudmännen har bedrivit en omfattande verksamhet, under namnet "HP-hjälpen", som möjliggjort avancerat fusk på högskoleprovet.

Verksamheten har drivits via internet och innehållit marknadsföring, säljbrev och prislistor.

Fusket har sedan genomförts med avancerad teknisk utrustning som möjliggjort de rätta provsvaren till fuskarna direkt i utrustning som varit placerad inne i örat.

Omsatt mångmiljonbelopp
Verksamheten har enligt tingsrätten årligen omsatt mångmiljonbelopp och pågått mellan 2015-2018.

Ett stort antal personer har betalat betydande summor för att få höga resultat som gjort det möjligt att ta sig in på utbildningar de annars inte kommit in på.

"Ett angrepp på hela antagningssystemet"
Enligt tingsrätten har fusket "varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor".

Därutöver har fusket, enligt tingsrätten, drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där fuskarna istället gått före.

Tingrätten har inte ansett att avstängning från att göra högskoleprovet under två år utgör ett straff och därför inte är att betrakta som dubbel bestraffning.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt