Skip to content

Brudgum döms för våldtäkt efter svensexa - men hovrätten oenig kring samtyckesfrågan

Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter mannens svensexa var det efterfest i den hotellsvit som kompisgänget hade hyrt. Den blivande brudgummen hade då samlag med en kvinna som han hade träffat på krogen - någonting som skedde utan hennes samtycke. Mannen döms nu av en oenig hovrätt till två års fängelse för våldtäkt.

 

Sällskapet befann sig på en nattklubb i centrala Stockholm när den 38-årige mannen träffade kvinnan och hennes kompis. Mannen avvisades lite senare från nattklubben av en vakt eftersom han var berusad.

Mannen gick då till den hotellsvit som sällskapet hade hyrt och en stund senare kom även hans vänner och de två kvinnorna dit för att ha efterfest.

Fick samvetskval
Mannen medger att han hade samlag med kvinnan när de övriga i sällskapet hade somnat men hävdar att han snabbt drabbades av "stora samvetskval" och "nästan fick panik över sveket mot sin familj". Han avbröt därför samlaget.

Enligt mannen handlade det om ett frivilligt samlag och att det i själva verket var kvinnan som tog initiativet. Enligt mannen uppfattade han att kvinnan och hennes väninna såg honom som "en sorts trofé" eftersom han just skulle gifta sig.

Kvinnan, å sin sida, hävdar att hon aldrig har samtyckt till samlaget. Enligt henne hade hon tidigare sagt nej till sex när mannen bad henne om "en bröllopspresent". Hon somnade - och vaknade lite senare av att mannen höll på att ta av hennes kläder och påbörjade ett samlag som pågick i cirka 15 sekunder.

Stöd av vittnen
Kvinnans berättelse fick enligt tingsrätten starkt stöd av de vittnen som hade hört kvinna berätta om händelsen i efterhand - bland annat den väninna som var med på hotellet. 

Tingsrätten konstaterade också att mannens berättelse framstod som "mycket osannolik". Han dömdes därför för våldtäkt till två års fängelse och 121 000 kronor i skadestånd.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu slår fast att mannen måste ha insett att "det fanns en mycket hög risk" för att kvinnan inte deltog frivilligt i samlaget eftersom någon frivillighet inte "kommit till uttryck vare sig genom ord eller handling". Hovrätten fastställer därför tingsrättens fällande dom. 

Oenig hovrätt
En nämndeman är dock skiljaktig och anser att mannen måste ha insett att det fanns risk för att kvinnan inte deltog frivilligt i samlaget, men att åklagaren inte har bevisat att mannen verkligen var likgiltig till detta.

Nämndemannen anser däremot att mannen har varit grovt oaktsam och att han därför ska dömas för oaktsam våldtäkt till fängelse i ett år.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


  • Alt-texten
    Caroline Gejbo

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt