Skip to content

"Åtgärder vi aldrig tagit till tidigare" - Skolinspektionen tar över problemskola

Foto: Jessica Gow/TT

Skolinspektionen har, för första gången, fattat beslut om att tillfälligt ta över en kommunal skola. Bakgrunden till beslutet är att problemen på den kritiserade skolan bedöms vara så stora att det inte finns någon annan utväg än att placera myndighetspersonal på skolan. 

 

- Det är naturligtvis oroande, de här problemen har pågått under så lång tid, säger Jukka Kuusito, på Skolinspektionen till SVT:s Aktuellt.

Får inte stänga ned skola
Skolinspektionen har inte mandat att stänga ned en skola men kan i vissa fall besluta att vidta så kallade statliga åtgärder för rättelse som man gjort i detta fall. 

Skälet till detta är att Skolinspektionen, med viteshot, vid ett flertal tillfällen krävt att skolan ska bättra sig. 

Eleverna känner sig inte trygga
Trots detta finns fortfarande ett stort antal elever som inte känner sig trygga på skolan och inte får det stöd de behöver. 

- Det är därför vi vill sätta in de här särskilda åtgärderna som vi inte gjort någon gång tidigare, säger Jukka Kuussito, på Skolinspektionen till SVT. 

Efter beslutet kommer två särskilda rådgivare från Skolinspektionen nu att leda skolans arbete med att få bukt med de omfattande problemen - ett arbete som Skolinspektionen sedan kommer att låta skolan att betala för. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt