Skip to content

"Vi slutar inte jaga dig" - polisens kalla-fall grupp vill ha allmänhetens hjälp att lösa ouppklarade mord

Bo Lundqvist, chef för polisens kalla-fall grupp i region syd. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens kalla-fall grupp i region syd vädjar till allmänheten om hjälp med att lösa några av de 130 ouppklarade morden i regionen. På en nyinrättat del av polisens hemsida publiceras därför nu löpande information om de ännu olösta fallen. 

 

Till att börja med har information om 15 olika fall från olika orter i regionen publicerats på Polisens hemsida.

- Kalla fall-gruppen i polisregion Syd gör detta inte detta bara för att få möjligheten att lösa det enskilda ärendet utan också för att tydliggöra för den enskilde gärningsmannen – vi slutar inte jaga dig, säger poliskommissarie Bo Lundqvist, chef för kalla-fall gruppen i region syd. 

För närvarande finns cirka 130 fall av ouppklarade mord eller dråp som har skett i polisregion Syd.

Antalet ökar varje år eftersom preskriptionstiden för brott med livstids fängelse i straffskalan sedan 2010 är borttagen.

- Denna satsning på webbpublicering har kommit till efter diskussioner inom kalla fall-gruppen. Vi har de senaste åren haft mer än fullt upp med aktiva förundersökningar i flera olika fall av ouppklarat dödligt våld.

- Detta har gjort att hanteringen av de ärenden som finns ouppklarade i arkivet inte kunnat göras på det omsorgsfulla sätt som det har varit tänkt. Det har lett till en frustration som vi nu vill råda bot på, säger Bo Lundqvist.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt