Skip to content

Två och ett halvt års fängelse för "Kulturprofilen" - idag dömdes han för två våldtäkter av hovrätten

Den så kallade kulturprofilen dömdes idag av Svea hovrätt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den så kallade "kulturprofilen" dömdes idag av Svea hovrätt för två våldtäkter mot en och samma kvinna fast vid två tillfällen. Mannen döms till två och ett halvt års fängelse. 

 

Enligt åtalet har "Kulturprofilen" gjort sig skyldig till våldtäkt mot kvinnan vid två tillfällen under år 2011.

Stockholms tingsrätt dömde "Kulturprofilen" för en av åtalspunkterna. Hovrätten dömer honom nu på båda punkterna.

Hovrätten gör därmed en annan bedömning och anser att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt även vid detta tillfälle.

Hovrätten skriver:

"Hovrätten anser, liksom vid bedömningen av den tidigare händelsen, att målsägandens berättelse har gett ett trovärdigt intryck. Hennes berättelse får även i centrala delar starkt stöd av vad flera vittnen uppgett att målsäganden berättat för dem. Hovrätten bedömer att målsägandens och vittnenas uppgifter är tillförlitliga och att bevisningen sammantaget är tillräcklig för en fällande dom."

"Kulturprofilen" döms till fängelse i två år och sex månaders fängelse.

Hovrätten har tagit hänsyn till att det gått ovanligt lång tid från det att brotten begicks till åtalet och även till den tilltalades förhållandevis höga ålder - 72 år.

Hovrätten skriver:

"X (mannen) döms nu för två fall av våldtäkt. Hovrätten anser att det samlade straffvärdet för gärningarna är tre års fängelse. När X delgavs åtalet i målet hade det gått ca sex år och nio månader från det att det första brottet begicks. Enligt hovrättens mening är det en sådan ovanligt lång tid som ska beaktas vid straffmätningen, när det som i detta fall inte kan beaktas vid valet av påföljd."

"Vid straffmätningen ska även i skälig omfattning beaktas om den tilltalade till följd av hög ålder skulle drabbas oskäligt hårt av ett straff utmätt efter brottets straffvärde."

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt