Skip to content

"Skulle bli bäst för regeringen" - Bodström erbjöds pengar för att hoppa av som landshövding

F.d. justitieministern, numera advokaten,Thomas Bodström. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen erbjöd före detta justitieministern Thomas Bodström sex månadslöner för att säga upp sig från det jobb som landshövding som han aldrig hann tillträda - detta i samband med att frågor väcktes om hans engagemang i pensions-bolaget Allras styrelse. Det berättar Thomas Bodström själv i en intervju med SVT.  

 

- De sa att de ville att jag skulle säga upp mig, att det skulle vara bäst för regeringen, berättar Thomas Bodström i SVT-programmet Min Sanning. 

Ett par veckor innan han skulle tillträda som landshövding i Stockholm petades han av regeringen. 

Var styrelseledamot i skandalomsusade bolaget
När de påstådda bedrägerierna inom pensionsbolaget Allra avslöjades hade Thomas Bodström en styrelsepost i bolaget och figurerade dessutom i reklamsammanhang för bolagets fondverksamhet. 

Trots att Bodström själv aldrig misstänktes för inblandning i brottsligheten blev kritiken massiv mot att en person med koppling till Allra skulle bli landshövding och regeringen valde att erbjuda honom sex månadslöner för att självmant hoppa av landshövdingsjobbet. 

- Mitt motbud var noll månadslöner - men att jag inte tänkte säga upp mig. Det hade varit jättekonstigt om vi var överens om att jag inte hade gjort något fel men att jag ändå måste säga upp mig - för att rädda regeringen, säger han till SVT. 

"Kommer inte att sätta mig i en styrelse igen"
Regeringen valde till slut att dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som landshövding men vill i dagsläget varken bekräfta eller dementera Bodströms påstående om att han erbjudits pengar för att säga upp sig. 

- Regeringen kommenterar inte detaljer i de samtal som fördes med TB i samband med att regeringen upphävde sitt beslut att utse Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län.”, skriver Finansdepartementet i ett svar till SVT Nyheter.

Thomas Bodström säger till SVT att situationen som uppstod kring hans styrelsepost i Allra har fått honom att tänka en extra gång innan han tar på sig ett styrelseuppdrag igen. 

- Jag tror inte att jag kommer att sätta mig i en styrelse igen. Även när förutsättningarna är goda så kan det hända saker som man inte alls har tänkt på. 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt