Skip to content

Rökförbud på uteserveringar kan bli verklighet nästa sommar - riksdagen uppmanas rösta ja till förslaget

Foto: Jessica Gow/TT

Riksdagens socialutskott har ställt sig bakom regeringens förslag om ett rökförbud på vissa allmänna platser. Förbudet är tänkt att gälla på bland annat uteserveringar, tågperronger och vid lekplatser. Riksdagen ska ta ställning i frågan under en omröstning nästa vecka. 

 

Tidigare i år lämnade regeringen en proposition där bland annat ett förslag om rökförbud på flertalet allmänna platser ingick.

Det handlar om ett rökförbud på uteserveringar, perronger, lekplatser och busshållsplatser. 

I samma proposition fanns även förslag till nya regler för marknadsföring av cigaretter, märkningen av smaksatt snus och minimimängden snus som får säljas i en dosa. 

Förslaget om det utvidgade rökförbudet kom redan i januari i år, men efter ett antal synpunkter från EU-kommissionen frystes lagförslaget under tre månader. 

Nu har dock riksdagens socialutskott ställt sig bakom stora delar av propositionen, däribland rökförbudet på allmän plats, och uppmanar riksdagen att rösta ja till förslaget nästa vecka. 

Om riksdagen väljer att gå på socialutskottets linje väntar ett rökförbud för såväl vanliga cigaretter som e-cigaretter på vissa allmänna platser från och med den 1 juli nästa år. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt