Skip to content

Nu ska mobiltäckningen bli bättre i glesbyggden - Telia stor vinnare i Post- och telestyrelsens auktion

Foto: Christine Olsson/TT

Mobiltäckningen i glesbyggda delar av Sverige kommer att förbättras avsevärt till följd av att Post- och telestyrelsen, PTS, nyligen tilldelat bland annat Telia tillgång till nya frekvenser i 700 MHz-bandet. Telia lade dessutom det vinnande budet i auktioneringen av ett tillstånd som förpliktigar företaget att investera 2-300 miljoner kronor på bättre täckning. 

 

- De nya frekvenserna gör att operatörerna kan fortsätta bygga ut mobilnäten för att möta efterfrågan, säger Dan Sjöblom, generaldirektör vid Post- och telestyrelsen. 

- Genom täckningskravet hoppas vi kunna åtgärda många av de täckningsbrister som finns i dag.

Auktionen genomfördes via internet och avslutades efter fem dagars budgivning i 46 budrundor, samt en budrunda som avgjorde placeringen i frekvensbandet. Den sammanlagda summan för tillstånden var 2 824 594 446 kronor.

Ett av tillstånden som auktionerades ut är förenat med ett täckningskrav som ska bidra till bättre täckning för tal- och datatjänster (minst 10 Mbit/s) där konsumenter befinner sig.

Telia vann budgivningen om det tillståndet till en kostnad av 1,8 miljarder och har därmed åtagit sig att använda mellan 2-300 miljoner kronor för att bygga täckning i områden som Post- och telestyrelsen pekat ut. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt