Skip to content

”Miljardbelopp tvättas via penningmålvakter” – rekordstort beslag vid europeisk insats i Sverige

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mer än 17 miljoner kronor har beslagtagits i Sverige vid en europeisk insats mot penning-målvakter under ledning av Europol. Insatsen, som pågått i tre månader, hade som syfte att motverka och minska penningtvättbrot samt beslagta pengar bland annat genom att identifiera penningmålvakter.


– Att vi under bara tre månader som insatsen pågått kunnat beslagta 17 miljoner kronor ger oss en bild av hur utbrett problemet med penningmålvakter är. Det handlar om miljardbelopp som tvättas årligen via penningmålvakter, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie, nationellt it-brottscentrum.

En penningmålvakt är en person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälpa till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet

Under insatsen identifierades närmare 80 penningmålvakter i Sverige som nu väntar på lagföring.

17 miljoner kronor kunde också återtas i Sverige. Totalt återtogs 360 miljoner kronor inom insatsen, pengar som nu förhindras från att tvättas via penningmålvakter.

– Det här är pengar som annars skulle finansiera olika typer av kriminell verksamhet. I Sverige kan vi exempelvis se att det finns kopplingar till grov organiserad brottslighet, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie, nationellt it-brottscentrum.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt