Skip to content

"Måste möta kraven som polisyrket kräver" - förändrad antagningsprocess ska ge fler poliser

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Intresset för polisutbildningen ökar. I årets ansökningsomgång sökte 11 588 personer till polisutbildningen som startar i vår och nu har 771 personer fått besked om att de klarat testerna och antagits till utbildningen. Samtidigt arbetar Polisen med att förändra ansökningsprocessen för att få ut fler utbildade poliser i tjänst.

 

– Det är bra att vi kan erbjuda nästan 800 personer en plats till vårens utbildning. Antalet studenter har mer än fördubblats de senaste åren men behöver öka ytterligare, säger Anna Orhall chef för enheten HR kompetens på Polismyndigheten.

Många kommer inte till testerna
Enligt Polisen är söktrycket till utbildningen högt samtidigt som en stor andel av de som ansökt inte dyker upp till själva prövningen.

Mot bakgrund av detta har en rad förändringar vad gäller utformningen av antagningsprocessen gjorts.

Bland annat bekostas de ansökandes resa och logi av polisen, och besked om anspirantplacering ges redan vid antagningsbeskedet.

Dessutom har antalet distansutbildningar utökats, och i januari 2019 startar två nya polisutbildningar vid Malmö universitet och Borås högskola i januari 2019.
 

Ansökningsprocessen förändras
De som söker till vårterminen nästa år ska även kunna boka tid för prövningstillfället själva, samt på ett enklare sätt boka resa och logi i samband med prövningen.

Med start vårterminen 2020 ska det också bli möjligt att söka till polisutbildningen när som helst under året, och inte endast under en specifik period som nu är fallet.

– Utöver en anpassning av de praktiska momenten, så som bokning av resa och logi så ska alla som klarat och avslutat prövningen hos Totalförsvarets Rekryteringsmyndighet få möjlighet till ett personligt samtal, säger Anna Orhall, chef för enheten HR kompetens på Polismyndigheten.

Platserna på utbildningen ökar
I dag går dubbelt så många på polisutbildningen jämfört med för tre år sedan och antalet platser till utbildningen har ökat från 300 platser till dagens cirka 800 platser per termin.

– Även om det är betydligt fler som påbörjar utbildningen nu än för några år sedan så är det ändå inte tillräckligt för att möta det behov av poliser som finns i dag, säger Anna Orhall.

- Vi behöver därför se över processen utan att sänka några krav. Kraven som ställs på de som söker till polisutbildningen måste möta de krav som polisyrket ställer.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt