Skip to content

Lurade äldre kunder sälja under marknadsvärdet - mäklare döms till fängelse för grovt bedrägeri

Foto: Janerik Henriksson/TT

Den kvinnliga mäklaren lurade ett äldre par att sälja sitt hus till henne för ett pris under marknadsvärdet. Tingsrätten konstaterar att mäklaren har gjort sig skyldig till grovt bedrägeri och dömer henne till ett år och två månaders fängelse.

 

Den kvinnliga mäklaren hade fått kontakt med det äldre paret i Sundsvall år 2014 när de var intresserade av att sälja sin fastighet som då var värderad till 3,5 miljoner kronor. Paret bestämde sig dock för att vänta med försäljningen.

Våren 2016 besökte mäklaren paret igen och förklarade då att hon själv var intresserad av att köpa huset. Paret uppgav då att de trodde att de kanske kunde få tre miljoner kronor för huset, varpå mäklaren ska ha svarat att det var för mycket och att man nog måste gå ner till två miljoner eller mindre. Mäklaren köpte sedan huset för 2,5 miljoner kronor.

Vän anmälde mäklaren
En vän till det äldre paret fick kännedom om köpeavtalet och kontaktade mäklarens arbetsgivare som omedelbart avslutade mäklarens anställning och därefter gjorde en polisanmälan som sedan ledde till åtal.

Paret, som idag är 86 och 89 år gamla, har berättat att de litade på mäklarens uppfattning eftersom hon var auktoriserad mäklare och att de därför accepterade priset. Tingsrätten konstaterar att det är visat att fastigheten vid tiden för överlåtelsen var värd minst 3,5 miljoner kronor.

Framskriden demens
Det har också visat sig att båda makarnas hälsa försämrades kraftigt i början av år 2016 och att kvinnan led av en långt framskriden demenssjukdom medan mannen hade visat tecken på en mildare form av demens. 

Mäklaren hade också använt sin arbetsgivares köpehandlingar, avtalspärm och visitkort vid överlåtelsen vilket enligt tingsrätten inneburit att hon hade vilselett makarna att tro att hon agerade i egenskap av mäklare och inte som privatperson.

Tingsrätten konstaterar att mäklaren har gjort sig skyldig till grovt bedrägeri och dömer henne till ett år och två månaders fängelse. 

  • Alt-texten
    Caroline Gejbo

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt