Skip to content

Kvinna som slängde hund i soptunna frias - "avgörande moment" inte bevisade

Hunden på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En hundägare som lagt en hund i en sopsäck och sedan slängt den i en soptunna frias från djur-plågeri av tingsrätten - som inte anser att åklagaren kunnat styrka "avgörande moment" i sin gärningsbeskrivning. 

 

Det var när kvinnan var ute för att slänga sopor i en soptunna utanför sitt hem som hon hörde hur det prasslade i soptunnan varpå hon fick syn på en hund, som låg längst in i ett hörn av kärlet. 

Hunden låg inknuten i en sopsäck, och det var bara huvudet som stack ut. 

Kvinnan och hennes mamma fotograferade hunden i soptunnan och tog sedan upp den. När de släppte ut hunden ur säcken var den ”pigg och glad och började genast vifta på svansen”. Händelsen polisanmäldes och hundens ägare åtalades för djurplågeri.

"Fick panik när hunden var livlös"
Hundägaren har förklarat att hunden egentligen tillhör hennes dotter och att den varit hos familjen ungefär en vecka vid händelsen.

Hon hade sedan varit ute på en kvällspromenad med sina hundar - och den nya hunden hade vid detta tillfälle sprungit bort.

Morgonen därpå hittade hon, enligt egen uppgift, hunden ”helt livlös” och istället för att kontrollera hundens andning och puls, alternativt övervägt att kontakta en veterinär, lade hon "i panik" hunden i en plastsäck som hon slängde i soptunnan.

Inte styrkt att hunden plågats som åklagaren påstår
Åklagaren påstod att hundägaren gjort sig skyldig till djurplågeri genom att ”knyta en plastsäck runt hundens kropp så att dess rörelseförmåga kraftigt inskränkts och därefter slänga den i en soptunna”.

För att styrka gärningsbeskrivningen åberopade åklagaren även ett sakkunnigutlåtande om att hunden lidit av att ha ”fixerats i sopsäcken och bundits så att den inte kunnat röra sig”.

Domen överklagad
Tingsrätten konstaterar att hundägaren lagt hunden i en sopsäck och sedan slängt den i en soptunna men att upphittaren av hundens vittnesmål om att säcken "inte satt särskilt tätt intill hundens kropp" gör att der inte kan anses styrkt att hundägaren gjort sig skyldig till djurplågeri så som åklagaren påstått.

Hundägaren frias därför helt.

Domen har nu överklagats av åklagaren till hovrätten.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt