Skip to content

Kvinna döms för grova brott mot make - skilsmässa och guld utlösande faktorer

Foto: Johan Nilsson/TT

En 41-årig kvinna döms av Södertörns tingsrätt för grovt rån, grovt olaga tvång, olaga hot och försök till grov utpressning - till fem och ett halvt års fängelse. Kvinnan hade bland annat pressat sin make på pengar och fått honom att återkalla sin skilsmässoansökan.

 

Kvinnan ska ha pressat sin make på en större summa pengar och andra värdesaker samt tvingat honom att återkalla sin ansökan om skilsmässa. Hon ska enligt åtalet även ha anlitat sin syster, sin pappa och en annan man för att misshandla och råna maken samt tvinga fram återkallelsen som sedan lämnades in med makens blod på.

Släktingar frikänns
De två åtalade släktingarna och mannen frikänns dock då tingsrätten bedömer att bevisningen inte håller.

Åtalet byggde i denna del huvudsakligen på vad det som hade kommit fram om de telefonnummer de har använt, hur deras telefoner hade varit kopplade mot olika master och vilka telefonkontakter de tre hade haft med varandra och andra.

Guld utlöste brotten
Tingsrätten anser inte heller att bevisningen för att det skulle ha funnits hedersrelaterade motiv håller. Tingsrätten anser att mycket istället tyder på att kvinnans agerande haft ekonimiska motiv "med en stark önskan om att inte bli berövad på sitt guld eller pengar eller annat som hon tyckt sig ha rätt till".

Den utlösande faktorn var enligt tingsrätten att maken hade tagit hand om kvinnans guldföremål som hon hade ärvt från sin mamma.

"Motstridiga och orimliga"
Tingsrätten konstaterar att kvinnan har deltagit i såväl planeringen och anstiftan som i själva genomförandet. Hennes egna uppgifter är enligt tingsrätten "motstridiga och orimliga".

Påföljden bestäms till fem år och sex månaders fängelse. Kvinnan ska också betala ett skadestånd till maken med drygt 150 000 kronor.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt