Skip to content

"Korruption är inte ovanligt" - Konkurrensverket varnar för ökad korruption vid upphandlingar

Foto: Anders Wiklund/TT

Det är inte ovanligt att Konkurrensverket ser tecken på misstänkt korruption i samband med tillsyn enligt konkurrens- och upphandlingsreglerna. Det framgår av en ny rapport som myndigheten har sammanställt.

 

- Korruption snedvrider konkurrensen och är skadligt för både konsumenter och konkurrensen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Enligt rapporten riskerar olika former av korruption att påverka offentlig upphandling och konkurrensen i Sverige.

Det handlar inte enbart om uppenbara mutbrott där pengar och dyra gåvor är iblandade, utan det kan även handla om vänskapskorruption, svågerpolitik och jävssituationer.

Konkurrensverket uppskattar att cirka 15–20 procent av de senaste årens ärenden om misstänkta överträdelser av konkurrenslagen där myndigheten gjort tillsyn har upvisat tecken på korruption. 

- Även om det finns stor osäkerhet i dessa siffror så visar de ändå att tecken på korruption inte är ovanligt. Vi kommer att vara mer uppmärksamma på misstänkt korruption framöver och prioritera ärenden där vi misstänker att det finns sådana inslag, säger Rikard Jermsten, generaldirektör vid Konkurrensverket.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt