Skip to content

"Juridiken är inte sällan en parad av fadäser" - civilrättsprofessorn aktuell med brottslig satir

Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt vid Stockholms universitet. Foto: Stockholms universitet och Dagens Juridik.

En lärobok, med verkligheten som förgrund, där läsaren får chansen att skratta hela vägen till sista raden. Så beskriver professorn i civilrätt, Claes Sandgren, sin senaste bok "Förlåt, det är Göran som är död" - en brottslig satir. 

 

- Kriminalböcker är ju genomgående dystra och humorfria. Så jag tänkte att jag skulle kunna fylla en lucka med en ”brottslig satir”, säger Claes Sandgren. 

I boken får läsaren ta del av en historia spetsad med erotik, matchfixning och utpressning som toppas med ett rikt persongalleri där karaktärer som den lättlurade domaren, den aggressiva åklagaren och den virrige advokaten återfinns.

"Krävande att vara rolig"
Claes Sandgren har varit professor sedan 1988 och har under sin långa akademiska karriär författat ett stort antal läroböcker. 

Ingen har dock varit denna lik och han medger själv att den senaste boken i vissa avseenden var svårare att skriva än de tidigare läroböckerna. 

- I viss mån ja... Inte bara strävan att försöka vara rolig var krävande utan även ambitionen att göra en sammanhängande intrig som håller läsaren i spänning fram till de sista raderna.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och Claes Sandgren har fått många glada tillrop från andra jurister. 

- Det har varit positiva reaktioner, mest från praktiker som känner igen sig och uppskattar den här sortens humor.

"Inte sällan en parad av fadäser"
Syftet med boken är att visa för studenter och praktiker att juridiken i många avseenden kan vara väldigt rolig och lustfylld - och inte sällan fylld med dråpliga inslag. 

- Jag hoppas att den som läser boken ska få upp ögonen för för att juridiken är rolig, men också att den juridiska praktiken inte sällan är en parad av fadäser.

Detta exemplifieras inte minst av bokens många, till synes, dråpliga karaktärer som enligt Claes Sandgren till viss del är hämtade från verkligheten. 

- En hel del av karaktärerna har influerats av verkliga personer, mer eller mindre maskerade. 

- Dessutom kostar den endast 80 kronor, lägger Claes Sandgren till.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt