Skip to content

Journalist fälls för förtal i samband med grävjobb - inte försvarligt "höja tonen" i mejlkonversation

Foto: Anders Wiklund/TT

Påstådd brottslighet i mejl gör att Svea hovrätt fäller en manlig journalist för förtal. Enligt hovrätten är det inte försvarligt att "höja tonen" bara för att journalisten inte fick svar på sina mejl. 

 

Journalisten hade sommaren 2016 arbetat med ett reportage om påstådda oegentligheter inom ett bolag där en viss affärsman var involverad. Journalisten hade i sitt arbete mejlat tre personer med möjliga kopplingar till affärsmannens verksamhet, med kännedomskopia till en fjärde person.

Efter att inte ha fått något svar hade journalisten skickat ytterligare två mejl till samma personer där han bland annat skrivit att "Jag drar därför slutsatsen att Ni är en väsentlig del av de omfattande bedrägerier som [affärsmannen] och andra sysslar med".

"Skälig grund"
Affärsman väckte enskilt åtal för grovt förtal mot journalisten men en oenig Västmanlands tingsrätt ogillade åtalet.

Uppgifterna hade enligt tingsrätten i och för sig spridits på ett sätt som skulle kunna innebära förtal och affärsmannen hade också pekats ut som brottslig, och därmed utsatts för andras missaktning. Men journalistens påståenden var enligt tingsrätten försvarliga eftersom han bedömdes ha "skälig grund" för dem.

"Inte försvarligt"
Svea hovrätt gör dock en annan bedömning och dömer journalisten till 30 dagsböter på totalt 7 500 kronor för förtal. 

Hovrätten anser att det inte har varit försvarligt av journalisten att "höja tonen" bara för att han inte fått svar på sina mejl. Raderna om affärsmannens inblandning i "omfattande bedrägerier" ska enligt hovrätten betraktas som förtal. Detta oavsett om journalisten hade skälig grund för sina misstankar eller inte.

Inte grundlagsskyddat 
När det gäller invändningarna om det finns ett grundlagsskydd för den "publicistiska processen" konstaterar hovrätten att detta inte innebär att man får begå brott för att skaffa sig information. Att förtala någon för att anskaffa information är alltså inte tillåtet enligt hovrätten.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt