Skip to content

Inte nödvärn när offer lurades i sexfälla efter planering - 16 års fängelse för mord

Den 32-årige mannen lurades i en sexfälla där han sköts ihjäl. Mordvapnet kastades sedan i vattnet. Foto: FUP

Mannen hävdar att han handlade i nödvärn när han sköt ihjäl den andre mannen. Hovrätten slår dock fast att han i själva verket hade planerade dådet i över en månad innan offret lurades i en "sexfälla" som hämnd. Mannen döms nu till 16 års fängelse.

 

Den 26-årige mannen åtalades vid Göteborgs tingsrätt för att ha mördat en 32-årig man i ett koloniområde i Kortedala i vintras.

26-åringen hävdar att han agerade i nödvärn - någonting som dock avvisades helt av tingsrätten.

Falskt Facebookkonto
Enligt domen började 26-åringen redan en dryg månad före mordet att förbereda sig för ett möte med 32-åringen. Enligt åtalet handlade det om att gillra en "sexfälla" där motivet var att hämnas för ett övergrepp som 26-åringens flickvän skulle ha utsatts för. 

Mannen skapade ett falskt konto på Facebook och kontaktade 32-åringen under förespegling att han var en yngre vacker kvinna som hette Jelena.

Koloniområde
Kontakterna mellan männen ökade efter hand och på kvällen den 29 december förra året lurades 32-åringen till ett koloniområde i Kortedala - där 26-åringen väntade och sköt honom med två skott i ryggen och tre skott i huvudet.

26-åringen spred därefter ut tomhylsor på platsen - tomhylsor som han hade hämtat på en skjutbana innan han kastade mordvapnet i ett vattendrag i Borås.

16 års fängelse
Trots att han förstörde både sin egen och 32-åringens telefon och raderade det falska Facebookkontot kunde han till slut gripas av polisen. Han erkände att det var han som hade skjutit men hävdade att han handlade i nödvärn - någonting som tingsrätten alltså avfärdade helt. 

Tingsrätten dömde i stället mannen för mord och vapenbrott till 16 års fängelse.

Domen överklagade till Hovrätten för Västra Sverige som nu i stort instämmer i tingsrättens bedömning.

Talar emot nödvärn
Hovrätten konstaterar att 26-åringen har skapat en falsk Facebook-profil, köpt en pistol och skaffat en särskild kontantkortstelefon, som han dessutom hade laddat med så kallade vouchers för att inte lämna spår efter sig.

Han hade också valt en mörk och ensligt belägen mötesplats dit han begett sig med det skarpladdade skjutvapnet.

Detta talar enligt hovrätten mot en nödvärnssituation och kan enligt hovrätten bara tolkas som att 26-åringen verkligen hade planerat att mörda den andre mannen i samband med mötet. Att offret skjutits två gånger i ryggen och med tre tätt sittande skott i huvudet förstärker bilden av en planerad gärning – och detsamma gäller 26-åringens agerande efter skjutningen.

Ingen anledning till mildring
Försvaret har riktat kritik mot slutsatserna i brottsplatsundersökningen och hävdat att skotten i huvudet avlossades när den skjutne mannen stod upp. Detta saknar dock egentlig betydelse, enligt hovrätten som samtidigt avfärdar försvarets invändning om att det - oavsett bedömningen i skuldfrågan - finns anledning att se mildare på 26-åringens brott med hänsyn till hans medverkan i brottsutredningen.

Det är nämligen först när åklagaren konfronterat 26-åringen med bevisningen i målet som han erkänt skjutningen, efter att dessförinnan konsekvent ha nekat i två månaders tid. Vid denna tidpunkt fanns det redan "betydande bevisning" mot 26-åringen och någon strafflindring är därför inte motiverad.

Hovrätten fastställer därmed straffet på 16 års fängelse.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här 

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt