Skip to content

"Fysisk aktivitet med uttalat prestationsmoment" - därför ska paintball omfattas av idrottsmoms

Foto: Chris Park/AP/TT

Paintball ska om fattas av den reducerade skattesatsen på sex procent. Det konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och ändrar därmed Skatterättsnämndens förhandsbesked. Enligt HFD är paintball "en fysisk aktivitet med ett uttalat prestations- och tävlingsmoment".

 

Tävlingar, träningar och evenemang med paintball som huvudaktivitet. Bolaget bakom verksamheten ställde frågan om den reducerade idrottmomsen till Skatterättsnämnden (SRN) som ansåg att det verksamheten handlade om "en aktivitet av nöjeskaraktär" och inte om idrott.

Det innebar att momsen enligt SRN skulle vara på 25 procent och inte ligga på den lägre momssatsen på sex procent som gäller idrott.

"Prestations- och tävlingsmoment"
Men bolaget överklagade och pekade på att man erbjuder fem painballbanor på anläggningen samt en instruktör eller en spelledare. För aktiviteterna finns även skyddskläder, skyddsutrustning och paintballgevär med ammunition.

HFD ändrar SRN:s förhandsbesked och konstaterar att paintball är "en fysisk aktivitet med ett uttalat prestations- och tävlingsmoment".

"Tjänster på idrottsområdet"
HFD pekar också på att samtliga banor på bolagets anläggning är avsedda för spel på både nybörjar- eller amatörnivå och på tävlingsnivå. Därför ger anläggningen enligt HFD besökarna en "möjlighet att utöva idrott eller fysisk träning".

Det spelar enligt HFD ingen roll att anläggningen även används i nöjessyfte.

Därför ska verksamheten i sin helhet omfattas av den sexprocentiga reducerade skattesatsen för tjänster på idrottsområdet.

  • Alt-texten
    Malin Roubert

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt