Skip to content

Fler än tusen oseriösa aktörer har varnats av Finansinspektionen i år - så luras konsumenterna

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler än tusen oseriösa företag har varnats av Finansinspektionen under året efter att ha erbjudit konsumenter att inverstera i värdepapper utan att ha ett giltigt tillstånd. Antalet utdelade varningar ligger således kvar på en hög nivå även i år. 

 

Enligt Finansinspektionen inleds bedrägerierna ofta med att konsumenten övertygas om att investera i aktier i ett välkänt företag eller ett företag som snart ska börsnoteras.

Bedragarna försöker sedan övertyga konsumenten genom att skicka professionella analyser eller andra dokument som pekar på en framtida stigande aktiekurs. 

I flera fall har konsumenterna, enligt Finansinspektionen, då investerat pengar utan att någon faktiskt handel aldrig har skett, trots att aktiekursen kanske uppdateras dagligen på konsumentens konto. 

Företag som kontaktar svenska konsumenter med erbjudanden om att investera i värdepapper ska enligt lag ha tillstånd av Fibansinspektionen och finnas i deras företagsregister. 

Finansinspektionens rekommenderar därför den som får ett investeringserbjudande att söka på företagetsnamn i myndighetens register.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt