Skip to content

Fler advokater anmäls för misskötta asylärenden - "markant skillnad" enligt Advokatsamfundet

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer. Foto: Ulf Palm/TT och Tomislav Stjepic/TT

Allt fler advokater anmäls för att ha misskött asylärenden. Det bekräftar Advokatsamfundet efter att P1-programmet Kaliber gjort en uppföljning av en granskning tidigare i år.

 

Det var i februari som P1-programmet Kaliber granskade advokater och jurister som ansågs begå fel som påverkade de asylsökandes möjligheter att få stanna i Sverige. Det handlade bland annat om att ombuden missade att lämna in överklaganden i tid. Misstag som enligt Kaliber inte fick några konsekvenser för juristerna själva.

"Markant skillnad"
En uppföljning av Kalibers granskning visar nu att Advokatsamfundet får in allt fler anmälningar om advokater som missköter sina asylärenden. Anmälningarna kommer från de asylsökande själva men också från Migrationsverket.

- Det är faktiskt en markant skillnad, måste jag säga. Det var väldigt sällan vi fick in anmälningar tidigare, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till Sveriges Radio.

Enligt Sveriges Radio har disciplinnämnden prövat totalt 21 ärenden under året och ytterligare sex ärenden väntar på att bedömas

Delar ut varningar
Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger till Sveriges Radio att Migrationsverkets allt fler anmälningar troligen beror på en organistaionsförändring inom verket men också på en ökad medvetenhet hos verkets medarbetare.

Advokatsamfundets disciplinnämnd har också skärpt påföljden för den som lämnar in överklaganden för sent. Tidigare ledde detta vanligtvis till en så kallad erinran men numera delar samfundet istället ut en varning.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt