Skip to content

"Ett misslyckande för hela samhället" - rikspolischefen om ökade antalet dödsskjutningar

Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Trots att året ännu inte är slut ligger antalet dödsskjutningar på en högre nivå än under hela förra året. Därför måste samhället nu ta krafttag mot de kriminella gängen och stoppa deras rekrytering av nya, unga, medlemmar. Det säger rikspolischefen, Anders Thornberg, efter att ännu en ung man skjutits till döds i helgen.

 

Som Dagens Juridik kunde rapportera förra veckan har 44 personer skjutits ihjäl i nästan 300 skjutningar runt om i landet hittills i år, vilket är fler än vid förra årets slut. 

- Det är ett misslyckande för hela samhället i stort att så många unga män dör i skjutningar, säger rikspolischef Anders Thornberg i SVT:s Agenda.

"Känner oss ensamma i de här områdena"
De allra flesta skjutningarna sker i vad som brukar benämnas som utsatta områden med minderåriga män som både gärningsmän och offer.

Enligt Anders Thornberg krävs därför att polisen nu får utökad hjälp från övriga samhällsaktörer med att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen i de utsatta områdena.

- Vi har prioriterat de här ärendena och vi har jobbat väldigt hårt i år. Men vi känner oss ibland väldigt ensamma i de här områdena.

- Men andra aktörer som socialtjänsten och Arbetsförmedlingen måste också kliva in, säger han i SVT:s Agenda. 

"Måste få konsekvenser om man inte klarar skolan"
Polisen har bland annat, i en skrivelse till justitiedepartementet, önskat bättre tillgänglighet till Socialtjänsten och större kapacitet hos barn- och ungdomspsykiatrin.

Dessutom vill man att fler regeringsuppdrag ska ges till Kriminalvården, Migrationsverket, Skatteverket och Tullverket för att polisen ska få ett bättre underlag att utgå ifrån i sina utredningar. 

- Man måste sätta in resurser på olika sätt. Om man inte klarar skolan eller ramlar utanför på olika sätt måste det få konsekvenser. Om man är 12-13 år och begår brott måste det tas om hand, annars blir de en av de där unga männen som vi tar hand om några år senare, säger Anders Thornberg i SVT:s Agenda.

 

 

 
  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt