Skip to content

Åtta av tio vill bidra till totalförsvaret vid angrepp mot Sverige - men tron på beredskapen minskar

MSB:s informationsfolder. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åtta av tio tillfrågade är positiva till att delta i olika uppgifter inom totalförsvaret, utifrån sin förmåga och sina färdigheter, om Sverige anfalls av främmande makt. Det visar MSB:s årliga enkät "Opinioner om Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar".  

 

- Det är viktigt att det finns en vilja i samhället att bidra i totalförsvaret. Det är första gången vi ställer frågan och det kommer bli intressant att fortsätta följa den över tid, säger Camilla Asp, avdelningschef vid MSB

På frågan "Antag att Sverige anfalls. Är du då själv beredd att delta i olika uppgifter inom totalförsvaret (det civila eller det militära) utifrån din förmåga och dina färdigheter?" svarar 81 procent Ja.

Bland de tillfrågade kvinnorna svarade 78 procent ja och bland männen 84 procent ja.  

På enkätens frågor om Sveriges beredskap att hantera och möta hot och kriser finns dock sedan ett antal år tillbaka en mätbar trend att en allt större andel svenskar tror att beredskapen för olika händelser är otillräcklig.

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt