Skip to content

"Vi måste få fullständiga listor" - dolda avvisningar hålls hemliga för Migrationsverket

Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminalvården och polisen har det senaste året genomfört drygt 300 så kallade "dolda tvångs-avvisningar" av asylsökande utan att Migrations-verket har känt till avvisningarna - trots att Migrationsverket har regeringens uppdrag att övervaka tvångsavvisningarna. 

 

- Vi anser att vi måste få fullständiga listor för att kunna göra ett rättvisande urval. Och det är den frågan vi har lyft med Kriminalvården, säger Migrationsverket enhetschef Elin Svensson till Sveriges Radio Ekot. 

Sedan i somras ska Migrationsverket, på uppdrag av regeringen, övervaka samtliga tvångsavvisningar för att se över hur Kriminalvården och polisen sköter dessa, visar SR:s granskning. 

Trots detta har över 100 dolda tvångsavvisningar skett sedan dess och mer än 300 dolda tvångsavvisningar har skett det senaste året. 

"Vissa resor viktigare att övervaka"
De dolda avvisningarna innebär att polis och Kriminalvård, utan förvarning, dyker upp och tar med sig den person som ska tvångsavvisas ut ur landet. 

Processen är ytterst hemlig och enbart ett fåtal anställda inom Kriminalvården och polisen känner till att avvisningen kommer att äga rum. 

Elin Svensson, enhetschef på Migrationsverket, anser att behovet av att avvisningarna ses över av en tillsynsmyndighet i vissa fall är stort och att de dolda avvisningarna därför är problematiska. 

- Om det finns en indikation att det kan bli en användning av tvångsmedel på en resa... Det kan ju vara om det finns en historik av våldsamhet eller att man tidigare försökt verkställa en resa men inte lyckats, säger hon till Ekot. 

Kriminalvården rädda för läckor
Av diarieförda anteckningar och mejl som Ekot har tagit del av framgår att Migrationsverket vid flera tillfällen har försökt förmå Kriminalvården att dela med sig även av de dolda resorna.

Av samma anteckningar och mejlkonversationer framgår att Kriminalvården hänvisat till att det funnits oro för att informationen ska läcka till media om den delas med anställda vid Migrationsverket. 

Det har också hänt att Kriminalvården, efter att Migrationsverket visat ett intresse att skicka med en observatör på en avvisning, meddelat att resan plötsligt ändrats till dold.

Måste begränsa informationen
Johan Mellbring, chef för Kriminalvårdens transporttjänst, bekräftar att myndigheten hemlighållt de dolda avvisningarna för Migrationsverket, men säger att detta har gjorts i syfte att inte äventyra att hemlig information hamnar i fel händer. 

- Här måste vi tillsammans med Migrationsverket ta fram former som gör att vi samtidigt kan begränsa informationsspridningen men också hitta former för att de Migrationsverket ska kunna utöva sitt monitor uppdrag på samtliga resor, säger han till Ekot. 

Han anser inte att det skulle finnas någon ovilja från Kriminalvårdens sida vad gäller att låta observatörer från Migrationsverket deltaga vid de dolda avvisningarna. 

- Kriminalvården har ingen motvilja. Jag har inte sett de här mejlen men har det förekommit så får vi ta upp den frågan med personalen och förklara för de hur vi ser på verksamheten och hur rutinerna ska se ut, säger Johan Mellbring, chef för Kriminalvårdens transporttjänst till Sveriges Radio Ekot.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt