Skip to content

Tre av tio unga män: att ligga naken bredvid någon är samtycke

Foto: Isabell Höjman/TT

En majoritet av unga män och kvinnor är positiva till den nya samtyckeslagstiftningen. Men åsikterna om vad som verkligen är ett samtycke går isär mellan könen. Det visar en Sifo-undersökning som Brottsoffermyndigheten låtit genomföra. 

 

- Den tydliga reflektionen är att det skiljer sig väldigt mycket i hur killar och tjejer tolkar signaler, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten till SR Ekot. 

På uppdrag av regeringen har Brottsoffermyndigheten startat kampanjen "Av fri vilja". 

Kampanjen ska utbilda unga männiksor i den nya samtyckes-lagstiftningen som trädde i kraft i somras.

Unga kvinnor mer positiva än män 
Inför starten av kampanjen har Brottsoffermyndigheten låtit genomföra en Sifo-undersökning som undersökt vad kvinnor och män i åldrarna 18-25 tycker om den nya lagstiftningen, och vad de anser ska betraktas som samtycke.

Undersökningen, som Sveriges Radio Ekot tagit del av, visar att 90 procent av de tillfrågade kvinnorna är positiva till lagen medan motsvarande siffra bland männen är 63 procent.

- Det är tydligt att tjejer är mer positiva till lagen än män. 22 procent av männen är negativt inställda medan 4 procent av kvinnorna är det, säger Brottsoffermyndighetens generaldirektör Annika Öster till SR Ekot.

Samtyckesfrågan splittrar könen
Även vad gäller frågan om vad som ska betraktas som samtycke går åsikterna mellan könen isär. 

33 procent av de tillfrågade männen anser att det är samtycke om man lägger sig naken med någon, mot kvinnornas 16 procent. 

17 procent av männen anser att det är samtycke om man är ihop med personen i fråga, medan siffran hos kvinnorna endast är 9 procent. 

17 procent av männen anser dessutom att samtycke föreligger om man går hem med någon sent på kvällen. På samma fråga svarar 7 procent av kvinnorna att det är samtycke att gå hem med någon. 

Inte samtycke i juridisk mening
Inget av dessa tre scenarion är, enligt Brottsoffermyndigheten, att betrakta som samtycke i juridisk mening. 

Enligt Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten, är därför undersökningens resultat ett tecken på att den nya kampanjen är nödvändig i utbildningssyfte. 

- Det visar på hur stort behovet är av att vi pratar om frivillighet och vilket ansvar man har när man tar initiativ till sex, säger hon till SR ekot. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt