Skip to content

Tre av tio unga män: att ligga naken bredvid någon är samtycke

Foto: Isabell Höjman/TT

En majoritet av unga män och kvinnor är positiva till den nya samtyckeslagstiftningen. Men åsikterna om vad som verkligen är ett samtycke går isär mellan könen. Det visar en Sifo-undersökning som Brottsoffermyndigheten låtit genomföra. 

 

- Den tydliga reflektionen är att det skiljer sig väldigt mycket i hur killar och tjejer tolkar signaler, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten till SR Ekot. 

På uppdrag av regeringen har Brottsoffermyndigheten startat kampanjen "Av fri vilja". 

Kampanjen ska utbilda unga männiksor i den nya samtyckes-lagstiftningen som trädde i kraft i somras.

Unga kvinnor mer positiva än män 
Inför starten av kampanjen har Brottsoffermyndigheten låtit genomföra en Sifo-undersökning som undersökt vad kvinnor och män i åldrarna 18-25 tycker om den nya lagstiftningen, och vad de anser ska betraktas som samtycke.

Undersökningen, som Sveriges Radio Ekot tagit del av, visar att 90 procent av de tillfrågade kvinnorna är positiva till lagen medan motsvarande siffra bland männen är 63 procent.

- Det är tydligt att tjejer är mer positiva till lagen än män. 22 procent av männen är negativt inställda medan 4 procent av kvinnorna är det, säger Brottsoffermyndighetens generaldirektör Annika Öster till SR Ekot.

Samtyckesfrågan splittrar könen
Även vad gäller frågan om vad som ska betraktas som samtycke går åsikterna mellan könen isär. 

33 procent av de tillfrågade männen anser att det är samtycke om man lägger sig naken med någon, mot kvinnornas 16 procent. 

17 procent av männen anser att det är samtycke om man är ihop med personen i fråga, medan siffran hos kvinnorna endast är 9 procent. 

17 procent av männen anser dessutom att samtycke föreligger om man går hem med någon sent på kvällen. På samma fråga svarar 7 procent av kvinnorna att det är samtycke att gå hem med någon. 

Inte samtycke i juridisk mening
Inget av dessa tre scenarion är, enligt Brottsoffermyndigheten, att betrakta som samtycke i juridisk mening. 

Enligt Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten, är därför undersökningens resultat ett tecken på att den nya kampanjen är nödvändig i utbildningssyfte. 

- Det visar på hur stort behovet är av att vi pratar om frivillighet och vilket ansvar man har när man tar initiativ till sex, säger hon till SR ekot. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

36 comments

"På samma fråga svarar 7 procent av kvinnorna att det är samtycke att gå hem med någon."
"lägger sig naken med någon,kvinnornas 16 procent. "
Hur får jag veta vilka dessa individer är ?

Det är ganska lätt - du frågar.

Du menar att jag ska fråga alla kvinnor på en krogen om de vill gå med hem och därigenom samtycke till sexuell samvaro?
Brukar du göra så?

Problemet med att fråga är väl att det kan uppfattas som sexuella trakasserier!

Självklart kan ord vara sexuella trakasserier. Men det går väl att göra det på snyggare sätt? Men behöver inte gå rakt på sak så att säga.
Sedan måste det väl ända vara bättre att prata med varandra än förutsätta samtycke?
Låter lite som att det är bortkastat att gå hen med någon om det inte förutsätter att man för ligga.
Men samtycke betyder ju faktiskt att man har rätt att avbryta precis när man vill, även om man till en början kände att det var en bra idé.

För många år sen hade jag en liknande diskussion med en individ som man måste säga var originell, men inte betraktad av allmänheten som "knäpp".
Han följde aldrig med en kvinna hem eller vce versa utan att kvinnan skriver under ett "kontrakt" som han uttryckte det. Det hade med frivillighet att göra men jag kommer tyvärr inte ihåg formuleringen, jag tyckte då det bara var en lustig sak hos en lite egen person som var petnoga med det mesta.
Med tanke på alla omdömeslösa åklagare och domare, de senare både i tings och hovrätter, samt alla dessa usla försvarare som bara är bra på att debitera arvode och även den icke obetydligt vanliga förekomsten av oseriösa damer som ger sig in i saker frivilligt, ångrar sig under drivkraften av skadestånd, så förefaller kontrakts-iden vara befogad.
Det handlar om att skydda sig från ljugande kvinnor och rättsrötan som i bästa fall brukar falla ut som ett lotteri.
Att inte få sitt liv slaget i spillror helt i onödan.
Vilka damer skriver under ett kontrakt som anknyter till en ev, kommande sexuell samvaro?
De som inte gör det kan tillhöra den oseriösa ljugar-skaran som då och då anmäler en man för våldtäkt.
Vad finns det för alternativ?
Örhängen med olika färger eller andra attribut?
Då behöver man ju ha vittne eller foto på attributet.
Men något behöver göras för att avlasta det haltande och vacklande rättsväsendet från alla dessa osmakliga och ofta onödiga mål.

Ifall de svarar ja på den första frågan om samtycke så måste han kanske även vara beredd på att ställa nästa fråga ifall de har för avsikt att utföra en falsk anmälan också när han ändå är igång, för den frågan lär nog inte polis och åklagare ställa kvinnan efter att en anmälan redan är gjord.

Det är inte utan att man undrar: under vilka omständigheter lägger en kvinna sig naken bredvid en man utan att sex är i vart fall troligt?

Visst är det en intressant gråga? Svaret ligger ju naturligtvis i detaljerna, det är männen som i mycket högre utsträckning är aktiva och kvinnor i mycket högre utsträckning reaktiva. En kvinna som är lite för villig är inte attraktiv, precis som en passiv man inte ses som särskilt attraktiv. Vi är inte maskiner, vi är djur.

Det ligger en hel del i vad du skriver-många kvinnor är rädda att få en slynastämpel och är tacksamma över att mannen styr och ställer i det sexuella.
Å andra sidan upplever sig många män som ytterst manliga om de tror sig ha "erövrat" en till synes motsträvig vinna.

Spelar väl ingen roll om det är TROLIGT att någon vill ha sex? Man får gissa och anta hur mycket man vill, men innan det finns ett samtycke så finns inget samtycke.

Samtycket skall visas med ord eller handling. Är inte handlingen att klä av sig naken och hoppa i en mans säng en ganska talande handling?

Wow. Har du någonsin tänkt på att människor som är i stadiga förhållanden ofta sover nakna bredvid sin partner men inte vill ha sex med dem vid varje ögonblick? Eller är du kvar i tron att våldtäkt mellan partners i ett förhållande inte existerar?

Då har vi inte ens gått in på nudism, vilket - som du inser om du någonsin råkat snubbla in på en nudiststrand - verkligen inte är särskilt sexuellt, men väl mycket naket.

Ärligt kan talat kan jag inte dra mig till minnes att en stadig partner någonsin har lagt sig naken bredvid mig om hon inte var öppen för sex. Då brukade någon slags plagg vara kvar. Har lite svårt att köpa den förklaringen.

Nudister är en försvinnande liten del av befolkning och avhandlas separat.

Frugan vill för det mesta bara värma sina kalla fötter-sex har det,från början, aldrig varit frågan om från hennes sida.

Där ser man varför det måste skapas ny lagstiftning då vanligt sunt förnuft tydligen har tappats någonstans på vägen. Dags att föra in sakfrågan i skolans undervisning kanske.

Denna sammtyckeslag är något vi kan förbise. Det är ingen riktig lag.

Hur svårt kan det vara egentligen ! Bara att upprätta ett formulär med de vanligaste sexvarianterna och ja / nej - kolumn för signaturer. För säkerhets skull, då ju parterna kan komma på bättre tankar under resans gång, kan man dela upp formuläret tidsmässigt där man tar en ny förhandling / signering förslagsvis efter förspelet och därefter vid nästkommande " faser". Vill man vara riktigt modern finns motsvarande app.
Lite off topic kanske kan konstateras att utdömda straff vid missbedömning av sin sexpartners avsikter, drygt två års fängelse, förefaller lite drakoniskt bla med tanke att straffet överstiger vad som är brukligt vid grov misshandel där offret ofta får livslånga skador / funktionsnedsättningar. Men det kanske hör till bilden när viss brottslighet blir a la mode hos de sk rättsvårdande myndigheterna.
Hur som helst önskar jag er en trevlig helg, med eller utan formulär.

Detta är menat att vara ett forum för juridiskt intresserade. Håll då inne med kommentarerna som visar hur kriminell du är, vetja.

Här har man klistrat ihop mitt svar med ett meddelande det aldrig hade varit aviserat till. Får mig ju att framstå som dum.

Det är väl inte så konstigt att 90% av tjejerna gillar lagen då de pumpats med feministisk propaganda i säkert 10 år. Och hämtat sin kunskap om lagen främst från "experter" som #FATTA Lady Dahmer och Kakan.

Frågan är om de förstår vad lagen faktiskt innebär. Att de själva riskerar att hamna i fängelse för att de inte förstått killens signal att han inte var med på det hela. Sedan ska hon förklara hur hon försäkrade sig att killen var med på det hela.

Har den åtalade och tilltalade lika trovärdiga berättelser så döms hon ändå pga att killen berättat vad som hänt för några kompisar efteråt och även tecknat ner det hela i sin dagbok. Samt för att killen inte haft något skäl att falskeligen ange en främling. Killen kräver tjejen på 100000 i skadestånd. Hon får betala 50000 och får ett år på kåken.

Detta är ett fullt möjligt scenario vilket ett nyligen uppmärksammat rättsfall visat.

Mörkertalet killar som offer tjejer som förövare är troligen stort. Bl.a. på grund av den norm som säger att "killar alltid vill" och att "en kille ska tåla".
Med den nya lagen kommer tjejer sannolikt göra sig skyldig till mängder av sexualbrott.
Men regeringens satsning verkar inte alls ta sikte på att informera tjejer om deras ansvar att tex försäkra sig om samtycke, inte vara oaktsamma etc. Att våld och övergrepp mot män inte är viktigt för regeringen blir tydligt då man läser uppdraget till Brottsoffermyndigheten:

https://www.regeringen.se/4952fa/contentassets/da0d2a9b20424f36af77e9066...

"Regeringens sjätte jämställdhetspolitiska
delmål är att förebygga mäns våld mot kvinnor och att kvinnor och män,
flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet"
Men det ska inte tydliggöras att våld och övergrepp mot män inte är ok?!

"Kunskapen om rätten till sexuell
integritet och självbestämmande måste sp
ridas till både män och kvinnor,
pojkar och flickor.
Mäns och pojkars ansvar måste tydliggöras och alla
utsatta måste känna till sina rättigheter och våga anmäla"

Pojkar och män har alltså större ansvar att inte våldta än kvinnor och tjejer?!
"Alla måste våga anmäla och känna till sina rättigheter." Men ändå ingenting i satsningen om kvinnor som förövare män som offer.

Regeringen vill alltså upprätthålla normen att killar och män ska tåla att bli misshandlade och våldtagna. Och att tjejer aldrig har något ansvar. Detta om något är ett stort hinder för jämställdhet.

Samtyckeslagstiftningen handlar i grund och botten om att tillskansa sig makt.

Vem tillskansar sig makt? Det där får du utveckla, om det ska bli begripligt.

Det växande kvinnoväldet under ledning av den feministiska sekten.

Alla två inblandade ska hållas bakom lyckta dörrar.

Det var ord och inga visor, jag kan lägga till att i Afrika, många länder, så är den där 15 - 16 årsgränsen ungefär halverad. Men det handlar inte bara om vad folk där anser eller vad som är vanligt, utan den direkta mogenhetsgraden hos flickorna, med få undantag.
Det finns många 8 - 9 åriga mammor där nere, ibland ganska rundlagda och storväxta.
När sedan en sådan tar sig hit och inleder ett förhållande med en svensk man på 30 år, som tycker flickan är oemotståndlig så är katastrofen nära. Men bara för mannen.
Det finns fall där en anhörig till flickan hjälper henne att fabricera beskrivning av det som hänt och förvandlar mannen till en grov brottsling.
Den anhörige kan vara vuxen och påläst i alla fall då det gäller rätt till skadestånd.
Det är då en rejäl drivkraft att producera extra grova lögner som läggs i flickans mun.

Att en våldtäktsanmälan "klaras upp" är tydligen liktydigt med en fällande dom.
Text TV.
"Få våldtäktsanmälningar till åtal
Få våldtäktsanmälningar leder till
åtal. Och fallen som prövas i domstol
leder ofta till friande dom. Det visar
SVT Nyheters granskning.
Under 2017 rubricerades 7 370 sexual-
brottsanmälningar som våldtäkt. Drygt
11 procent ledde till domstol. 30 proc
av dessa fall med vuxna målsägande
ledde till en friande dom, enligt
Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Det kan jämföras med att ca 10 proc av
misshandelsåtal leder till friande dom
i tingsrätt. Brå har fått i uppdrag
av regeringen att kartlägga hur fler
våldtäktsanmälningar kan klaras upp."

Tydligare än så kan regeringens önskan, att tillmötesgå lobbyisterna, inte vara.
Jag väntar med spänning på att det ska lagstiftas om omvänd bevisbörda i sexbrottmål.

Förelåg här samtycke?

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/a2n1jE/sluta-tiga-om-de-stulna-adopt...

Ju mer hen rotar i mögen desto mer loktar en!

Det är ju på så vis att om exempelvis 2 personer ligger nakna i en säng så har givetvis samtycke till sex i sig ännu inte givits endast genom att de ligger nakna bredvid varandra. Däremot är det förmodligen det absolut närmsta och vanligaste steget innan sex uppstår, då de flesta människor i världen har blivit producerade genom sex i en säng.

Det är då väldigt intressant hur 2 personer till att börja med hamnar i en säng helt nakna bredvid varandra då en dubbelsäng (för att ta en den stora) normalt sett inte är större än i vart fall 180 cm. Då kan man utgå ifrån att inställningen, graden och passionen till sex i det läget hos partnerna måste vara väldigt hög.

Då samtycke kan ges och tas på många olika sätt med ansiktsuttryck , kroppsrörelser, ord, handling o.s.v, både i högre och mindre utsträckning finns det säkert miljontals sätt och kombinationer som ett samtycke skulle kunna anses vara giltigt.

Samtyckeslagstiftningen ger dock stora utrymmen till ren anmälningsbenägenhet överlag, dock utan att någon egentligen kommer att veta hur många av de anmälningar som kommer in som direkt är falska, luddiga, felaktiga, medvetet som omedvetet.

Det som politikerna valt att kalla för oaktsamhet har de marknadsfört med att de skall försöka fånga in och täcka något extra enstaka fall per år. Det som kommer hända är dock inte något enstaka fall, utan nu kommer åklagarna i stort sett konstant att köra med oaktsamhet som en extra gardering till en våldtäkt de faktiskt inte lyckats bevisa, och till en domstol som ändå inte lyckats komma fram till att åtalet är styrkt, men ändå väljer att döma utan bevis, då skall det här sido begreppet oaktsamhet kunna användas som ett nödfall för domstolarna oavsett vad som är bevisat.

Både åklagare och domstolar kommer dessutom sakta men säkert att tämja gränsen för vad som får anses vara straffbar oaktsamhet, och därmed kommer de luddiga anmälningarna och de efterföljande luddiga åtalen, och de fällande domarna att öka ännu mer än vad det redan varit de senaste åren.

Det här var en utomordentlig analys som för mig är självklart relevant och viktig.
Värre än det mesta i sammanhanget är det delvis mörkade faktum att alltför många män
döms oskyldigt på falska påståenden, egentligen falsk tillvitelse.
Orsaken till alla falska anmälningar är kända, det rör sig om ånger och behov av skadestånd.
Den kränkningen är minst lika allvarlig och uppenbar som att "utsättas" för sexuellt umgänge
som normalt sett och rimligen legat nära till hands i situationer som här beskrivs.
Minst lika uppenbart är det att mannen får sitt liv demolerat -för alltid.
Därför måste domstolarna och lagstiftarna sluta försöka reglera människors liv i detalj, det som är klart och till och med "dömt på förhand" är att det i de flesta fall misslyckas.
Tyvärr begriper aktuella politiker och andra sällan det här innan de drabbas själva.
Som kanske bekant "drabbades" en högt uppsatt domare i en angränsande "ärendetyp" men denne var uppenbart skyldig och var så pass korkad att hen gav sig in i sådant som brukar kunna bevisas. Det jag vill ha sagt med detta är att det hela är absurt, oegentlig processföring som kan leda upp till en helt omdömeslös domare och politiker som kanske mest av allt jagar politiska poäng och saknar analytisk förmåga och insikter i livets grundsatser.
Att såna figurer indirekt ska reglera människors liv i detalj är totalt befängt.

Oj det hela låter som krånglig materia där avsikter, även outtalade, ska läsas av. Borde vi inte kunna kräva av EU att man utfärdar någon form av sexualdirektiv ? Sakkunniga torde det finnas gott om.

Man bör ha som på all-invlusive-hotell, olikfärgade plastband som markerar vad man vill och ger samtycke till. Borde någon myndighet kunna ordna till.

Det var en ganska lång konversation på en simpel fråga.
Vill inte personen så ska inte samlaget börja. Vill någon av personerna avbryta mitt under samlaget så ska det gå utan problem.
Kom på ett safe-word innan samlag.
Självklart så är dessa sociala egenskaper beroende på om man är nykter eller inte.
Kan någon knappt stå så kan man väl försöka att inte utnyttja denne, då det senare kan tas upp i rätten. Om du blir desperat en natt som leder till utnyttjande av någon som inte är responsiv och sen får klagomål, kom inte till sociala medier och bete dig som ett offer.
Sen har jag för mig att det är lagligt att spela in ljud då den personen som gör det vistas i samma rum. På så sätt kan man vara säker på att sanningen kommer fram (Större chans).
"ALlT är Så KoMPLiCeraT"
Nej det är det inte. Inte för dem med en hjärna.
Om man saknar en hjärna så kanske man inte ska ha sex över huvud taget.
Vet inte om det finns komvux för sex och samlevnadskunskap, men det kan jag rekommendera.

Häng med på party, slit dig och kom loss!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.