Skip to content

"Svensk polis är väl förberedd för terrorattentat" - stärkt självförtroende efter internationell övning

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix/TT

Svensk polis har tillsammans med flera andra länder i Europa deltagit i en gemensam internationell samverkansövning mot terrorism. Syftet var att stärka förmågan att hantera pågående terrorattentat mot Europa.

 

- Svensk polis är väl förberedd för att hantera terroristattentat, men vi utvecklar ständigt vår förmåga, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på Noa.

- Vårt intryck är att det här var en framgångsrik övning som gav oss ytterligare kunskaper om hur effektiva och förberedda vår egen och andra europeiska länders insatsförmåga är att hantera ett flertal pågående attentat i Europa. 

Trettio länder deltog i övningen som genomfördes inom ramen för det så kallade ATLAS-nätverket.

Ett nätverk där Europeiska unionens medlemsstaters nationella insatsstyrkor "samövar och utbyter kunskap och erfarenheter, för att öka och likställa förmågan att bekämpa terrorattacker och grov organiserad brottslighet".

Den nyligen avslutade övningen innehöll bland annat sju scenarion i olika länder, som attentat på bussar, en passagerarfärja, i en tunnelbana och på ett flygplan.

- Vi har utökat vårt samarbete med Europol och andra samarbetspartners, som vi nu tar med oss framåt inom ATLAS-samarbetet, men framförallt återförs kunskap till svensk polis, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på Noa.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

" hantera pågående terrorattentat"
Reaktiva insatser-ingenting om att förebygga/stoppa inresa/avhysning av presumtiva terrorister?
Fritt inflöde med hänvisning till den fria rörligheten, vilken terroristerna tackar ödmjukt för.

Förstås positivt om svensk polis stämmer av med internationella motsvarigheter med större erfarenhet och får en reality check kring sin förmåga. Känslan är annars att den dumdryga tuppkammen hos svensk polis fått orimliga proportioner efter Drottninggatanattacken. I själva verket säger hanteringen av denna attack inte mycket om polisens beredskap vid ett välplanerat och storskaligt attentat som Utøya eller Parisattackerna 2015.

Om vi nu går tillbaks till de två kända terrorattentat landet utsatts för kan man nog konstatera att attentatet 2010 hann avslutas innan polisen tog sig samman. Att inte allmänheten kom till skada berodde på inkompetens hos gärningsmannen. Tobakshandlaren som filmade attentatet fick dock på pälsen för att inte ha tillstånd att videoövervaka området utanför sin butik ! Vad gäller attentatet på Drottninggatan hann även det avslutas och att man lyckligtvis lyckades gripa terroristen berodde väl knappast på polisens insats utan snarare på att man mot tidigare principer släppte foton på den misstänkte och att allmänheten hade huvudet på skaft. En berättigad fråga är hur polisen som var först på plats rel bristfälligt beväpnad hade agerat om det hade rört sig om två eller tre kraftigt beväpnade terrorister som stannat kvar och förskansat sig inne eller utanför Åhlens ? Jag avser naturligtvis inte att kritisera polisens insats, man gjorde nog så gott man kunde, men att påstå att " svensk polis är väl förberedd för att hantera terroristattentat " är uppenbarligen en from förhoppning.

Svensk polis klarar inte ens av att hålla koll på den inhemska kriminaliteten. Hur ska de kunna "skydda oss" från terrordåd? Det kan ingen om terroristerna är smarta, dödsföraktande och målmedvetna. Det enda man kan göra är att vara försiktig och hoppas.....

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.