Skip to content

"Svensk polis är väl förberedd för terrorattentat" - stärkt självförtroende efter internationell övning

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix/TT

Svensk polis har tillsammans med flera andra länder i Europa deltagit i en gemensam internationell samverkansövning mot terrorism. Syftet var att stärka förmågan att hantera pågående terrorattentat mot Europa.

 

- Svensk polis är väl förberedd för att hantera terroristattentat, men vi utvecklar ständigt vår förmåga, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på Noa.

- Vårt intryck är att det här var en framgångsrik övning som gav oss ytterligare kunskaper om hur effektiva och förberedda vår egen och andra europeiska länders insatsförmåga är att hantera ett flertal pågående attentat i Europa. 

Trettio länder deltog i övningen som genomfördes inom ramen för det så kallade ATLAS-nätverket.

Ett nätverk där Europeiska unionens medlemsstaters nationella insatsstyrkor "samövar och utbyter kunskap och erfarenheter, för att öka och likställa förmågan att bekämpa terrorattacker och grov organiserad brottslighet".

Den nyligen avslutade övningen innehöll bland annat sju scenarion i olika länder, som attentat på bussar, en passagerarfärja, i en tunnelbana och på ett flygplan.

- Vi har utökat vårt samarbete med Europol och andra samarbetspartners, som vi nu tar med oss framåt inom ATLAS-samarbetet, men framförallt återförs kunskap till svensk polis, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på Noa.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt