Skip to content

"Svårt få fart på utredningarna" - kraftigt minskat antal åtal för kvinnofridskränkning

Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet utredningar om brott i nära relation som går till åtal minskar. City Åklagarkammaren i Stockholm är en av de åklagarkammare som uppvisar lägsta antal. Det visar en undersökning som Svenska Dagbladet har gjort. 

 

- Det är lite svårt att få fart på utredningarna hos polisen, säger Erika Lejnefors, vice chefsåklagare vid City åklagarkammaren i Stockholm till SvD. 

Enligt Svenska Dagbladets granskning har antalet utredningar av brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning som leder till åtal minskat med drygt 15 procent sedan en liknande undersökning gjordes år 2008. 

32 av 34 åklagarkammare uppvisar sämre resultat
Granskningen visar att antalet utredningar som lett till åtal har minskat i 32 av landets 34 åklagarkammare mellan åren 2008- 2017. 

Endast åklagarkammaren i Falun och Göteborgs åklagarkammare ökade antalet åtal under samma period. 

Kristoffer Magnusson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Falun, säger att det är svårt att peka på enskilda orsaker till att antalt åtal ökat i hans kammare.

- Det är svårt att hitta förklaringen, men vi tror att en viktig komponent är åklagarens roll som förundersökningsledare. Vi tror att de här brottskategorierna behöver en aktiv förundersökningsledning med tydliga och välgenomtänkta utredningsdirektiv till polisen, säger han till SvD. 

Flera myndigheter ser över utvecklingen
Den negativa trenden med minskat antal åtal har uppmärksammats av ett flertal myndigheter som nu kommer att utreda utvecklingen på området. 

Bland annat är Brå mitt uppe i färdigställandet av en rapport i ämnet och samtidigt görs en tillsyn om fridskränkningsbrotten som genomförs gemensamt av Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. 

Ytterligare kartläggning på området är något som välkomnas av Nationelt centrum för Kvinnofrid som anser att det minskade antalet anmälningar och utredningar är motsägelsefullt. 

- Jag tror att utsattheten är lika stor. Det finns också en högre medvetenhet hos de yrkesverksamma, så jag ser ingen bra förklaring till utvecklingen, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid till SvD.

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Såfort man skriver lagvrängare och expert i samma mening blir man raderad.

"kraftigt minskat antal åtal för kvinnofridskränkning"
Kan eventuellt innebär att den manliga befolkningen tagit kraftigt intryck av #metoo och bättrat sitt uppförande.
För att hålla siffrorna uppe så borde man inför en ny brottsrubricering-Oaktsam gruppvåldtäkt.

Varför har inte artikelförfattaren intervjuat polisen? Det kanske är precis förundersökningsledningen hos Åklagarmyndigheten och hanteringen på kammaren som är undermålig.

Det är väl knappast något nytt att de drunknar i arbetsuppgifter. De kommer undan alldeles för lätt med att bara skylla på polisen.

Antal åtal är en sak, det som möjligen är mer intressant är antal fällande domar. Frågan inställer sig givetvis om Falun och Göteborg har större andel fällande domar och vad det i så fall beror på. Det finns trots allt ett spann mellan tillräckliga skäl för åtal (och möjligen även där ett åklagarspann för vad som anses uppfylla de skälen) och vad som är ställt utom rimligt tvivel.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.