Skip to content

”Säkra yttre gränser är en förutsättning för fri rörlighet” - han är Frontex nya sambandsman

Patrik Engström, chef för Gränspolissektionen på nationella operativa avdelningen, tillsammans med Fabrice Leggeri och Henrik Warnhjelm på Frontex. Foto: Minna Ikonen

Samarbetet mellan den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex och Polismyndigheten, Migrationsverket och Kustbevakningen går in i en ny fas. En sambandsman, Henrik Wärnhjelm, ska hantera frågor som övervakning av olaglig invandring och risk- och sårbarhetsanalyser.

 

Henrik Wärnhjelm har precis påbörjat sin nya tjänst och ska fungera som en länk mellan de svenska myndigheterna och Frontex som bistår EU:s medlemsstater med övervakning, registrering, fingeravtryck och säkerhetskontroller men också är även involverad i sök- och räddningsaktioner.

- Det här känns som en stor utmaning och ett spännande uppdrag, det är första gången jag har en arbetsuppgift som ingen annan tidigare har haft, säger Henrik Warnhjelm.

I uppdraget, som även omfattar Finland, Norge och Danmark, ingår även att förmedla vad Frontex kan erbjuda medlemsländerna när det gäller till exempel att upprätta nya regelverk. 

Henrik Wärnhjelm har sedan tidigare 30 års erfarenhet från Finlands gränsbevakning och de senast 6,5 åren har han arbetat med olika utbildningsverksamheter och som chef för Frontex utbildningsenhet.

I samband med introducerandet av den nya sambandsmannen besökte även Fabrice Leggeri, Frontex direktör, Sverige. Under besöket deltog Leggeri i ett panelsamtal med den svenska gränspolisen och Försvarshögskolan, där det enligt Polisen bland annat diskuterades hur säkra yttre gränser är en förutsättning för den fria rörligheten inom EU samt medlemsstaternas gemensamma ansvar i frågan.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt