Skip to content

"Överraskande att det förekommer så små barn" - ny rapport om sexuella övergreppsbilder på nätet

Foto: Claudio Bresciani/TT

Antalet sexuella övergreppsbilder på barn som produceras genom grooming eller sexuell utpressning ökar i polisutredningar. Dessutom ökar antalet bilder som barn frivilligt tar på sig själva, men som sedan hamnar i samlingar med sexuellt övergreppsmaterial. Det visar en ny rapport från organisationen NetClean. 

 

- Frivilligt producerade bilder kan till exempel handla om avklädda bilder som ungdomar skickar till en pojkvän eller flickvän, eller som de lägger upp för att det är roligt, men utan en tanke på vad bilderna kan användas till, säger Anna Borgström, vd på NetClean.

Rapporten bygger på en undersökning där poliser från trettio olika länder svarat på frågor om utredningar av barnpornografibrott.

Antalet framtvingade bilder ökar
I rapporten uppger 80 procent av de tillfrågade poliserna att bilder som producerats som ett resultat av grooming eller sexuell utpressning är vanliga eller mycket vanliga i deras utredningar.

Över 90 procent av poliserna uppger även att frivilligt självproducerade bilder och filmer, som barn utan påtryckningar tar på sig själva och lägger upp eller skickar till någon, är vanliga eller mycket vanliga i polisutredningar. 

Förekommer väldigt unga barn
Av rapporten framgår dessutom att de barn som syns på bilderna i utredningar om så kallad grooming vanligtvis är mellan 8-16, och de som utsätts för sexuell utpressning oftast mellan 11-16 år, men det förekommer också yngre barn.

En tredjedel av poliserna uppger att de sett barn i groomingfall som är 5­–7 år gamla och 16 procent av poliserna säger att de sett barn som är yngre än fem år.

"Lite överraskande"
Anna Borgström, vd på NetClean, säger att man under arbetet med rapporten har överraskats över hur unga barn som förekommer i denna typ av material

- Vi är lite överraskade att det förekommer så små barn i den här typen av fall. Mycket små barn är vanliga i andra typer av sexuellt övergreppsmaterial på barn, men eftersom de här kontakterna sker över nätet krävs det att barnen kan läsa och skriva, säger Anna Borgström, vd på NetClean. 

Hon tror dock att en förklaring kan vara att väldigt unga barn involveras i skeenden där äldre syskon utsätts för sexuella övergrepp eller grooming.

- Sannolikt är det så att de yngsta barnen involveras av äldre syskon som blir groomade eller utsatta för sexuell utpressning. 

 

Läs hela rapporten här

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

   • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt