Skip to content

Massmördaren Tommy Zethraeus ska släppas fri - livstidsstraffet tidsbestäms efter 24 år i fängelse

Tommy Zethraues dömdes till livstids fängelse för de så kallade Stureplansmorden 1994. Foto: FUP

Örebro tingsrätt har idag beslutat att omvandla Tommy Zethraeus livstidsstraff till ett tidsbestämt fängelsestraff på 39 år. Zethraeus är dömd för de så kallade Stureplansmorden år 1994 då fyra personer sköts ihjäl med automatvapen i centrala Stockholm.

 

Tommy Zethraues greps efter en dramatisk polisjakt och anhölls den 7 december 1994 för masskjutningen mot krogkön utanför Sturecompagniet i Stockholm som hade inträffat ett par dygn tidigare - ett dåd som slutade med att fyra personer dog och att ett stort antal personer skadades.

Zethraues dömdes i september 1995 till livstids fängelse för fyra mord, fem mordförsök och rån. Åtta år senare dömdes han för nya brott som han hade lyckats begå medan han avtjänade sitt straff inom kriminalvården.

Tidigare avslag
Zethraues har vid flera tidigare tillfällen fått avslag på sin ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff men då fått nej från domstol. Den här gången sade dock Örebro tingsrätt ja efter att ha inhämtat ett yttrande från Kriminalvården och ett utlåtande från Rättsmedicinalverket.

Av Rättsmedicinalverkets utlåtande framgår att den sammantagna bedömningen är att  risken för att Tommy Zethraues skulle återfalla i allvarlig brottslighet är låg. Detta utifrån den tregradiga skala som används i sådana här sammanhang.

Tingsrätten instämmer i detta och skriver att det inte "föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag".

39 års fängelse
Detta tillsammans med "god skötsamhet" inom Kriminalvården och att Tommy Zethraues har "medverkat till att främja sin anpassning i samhället i kombination med den långa tid han avtjänat" innebär att han livstidsstraff kan omvandlas. Tingsrätten beslutar att det ska omvandlas till 39 års fängelse.

Tingsrätten understryker att man har vägt in "att omständigheterna kring gärningarna som ledde till straffet om livstids fängelse har varit synnerligen försvårande".

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

20 comments

En som däremot inte kommer få tidsbestämt i första taget är den sk. lasermannen, det finns inte en domstol i Sverige som ens skulle komma på tanken att släppa ut honom. Det kommer inte att ske i första taget eller med mindre än att himlen ramlar ner. Han är helt enkelt för knäpp och för farlig att släppas fri. Den nya morddomen i Tyskland ligger honom naturligtvis i fatet men framför allt så demonstrerade han sin våldsamma sida när han tom. misshandlade sina advokater under de rättegångar som föregick livstidsdomen. Det ledde till att han fick byta advokat lika ofta som Trump twittrar. Det sitter kvar på näthinnan hos alla i rättsväsendet.

Örebro tingsrätt sa ja till tidsbestämt straff även för två år sedan. Vi får se hur det går i Svea Hovrätt denna gång..

Göta hovrätt är överinstans.

Du har rätt. Örebro gav man bort..

Den kallas även för "Skandalrätten" för där är det extra djupa dalar och i och för sig ett och annat högt berg. Beror helt på dagsformen, det kan sluta hur som helst i alla mål utom i just detta med tanke på yttrandet från RMV. De lär nog luta sig tungt mot den myndigheten. Men i alla andra mål kan det sluta hur som helst. Det är som turkisk diplomati: "det kan sluta hur som helst". Dags för JO och JK att avdela någon som får utöva tillsyn på heltid där. Så illa är det. Det värsta är nog att det måste bli ännu sämre innan det kan ske en förbättring.

Faktum är att det här är tredje gången som Örebro tingsrätt ger grönt ljus för omvandling i Zethraeus-fallet. Göta hovrätt har ändrat detta både 2014 och 2016.

Om detta är rätt eller fel tvistar säkert de lärde om, men intressant i sammanhanget att domstolarna har så olika uppfattning utifrån samma utredning. Här handlar det trots allt inte om det vanliga förhållandet tingsrätt-hovrätt utan om två specialdomstolar som båda bör ha tillräcklig kompetens i de relevanta frågorna.

Det beror antagligen på att media har kampanjat emot tidsbestämmandet efter tingsrättens beslut.

Man bör omgående göra det extra lätt att få prövningstillstånd av en dom som går en emot, även civilmål givetvis, från Rötebro rättsröta.
Så kunde man börja i ett stävjande av den rättens ageranden.
Parallellt med detta bör man arbeta med en utrensning av fascistoida element i rätten.

Om polismyndigheten i Örebro slutar använda sig av aspiranter som knappt är läskunniga och inte kan hålla avtalade tider mm, så underlättas röträttens arbete redan där.
Man har sänt ut verkliga stolpskott på "arbete" i andra län men det ska jag redogöra för på annan plats.
Det finns en grund för FB-grupper som "vi som hatar Örebropolisen" men jag har inte satt mig in i vad de skriver om då jag inte är medlem.
Jag vet däremot att om polisen gör det de ska utan att spela apa redan på FU-stadiet (oseriösa FU-ledare mm) så behöver man i många fall inte använda instrumentet civilmål. I godemannafrågor behövs inte ens domstolen, en kriminell sådan kan "avskedas" utan att en domstol ska vara inblandad. Då domstolen oftast agerar oseriöst så förvärras saken för många sjuka utlämnade personer.

Tidsbestämning till 39 år för 4 mord. Det betyder i praktiken en fängelsevistelse i (högst) 6,5 år per mord
Man måste tyvärr gratulera massmördaren för denna tillämpning av våra synnerligen generösa lagregler kring mängdrabatt och villkorlig frigivning. Världsrekord?

Mattias Flink avtjänade totalt 20 i fängelse. Han dömdes för 7 st mord Det blir i snitt 2 PR 8 mån per mord

Det är riktigt, Anderz. Det är förmodligen Flink som har världsrekordet.

Kan någon förklara varför obildade människor tror att Sverige har ovanligt låga straff? Är det på grund av att man tror att resten av världen är som USA?
Pedro Rodrigues Filho avtjänade 34 år för 71 mord och har nog världsrekordet för övrigt.

Kan någon förklara varför obildade människor tror att USA har ovanligt höga straff. Är det på grund av att man tror att resten av världen är som Sverige?

Det är en mängd faktorer och avvägningar som ligger bakom längden på ett straff och varför vi inte rakt av kumulerar antalet år för ett mord per mord.

Ett argument kan vara att om två dör så är det inte nödvändigtvis dubbelt så allvarligt som att en dör. Ett sådant argument kan för den delen också vara enklare att acceptera om man vänder på det: Att en blir dödad behöver inte vara hälften så allvarligt som att två blir dödade..

Och även med din syn, att straffet skulle vara en multipel av antalet personer som dog, så innebär även det en rabatt eftersom det bara vara en slump att inte fler personer dog. Så även med ditt sätt att hantera situationen så hade man ändå kunnat gratulera honom för att han inte lyckades döda fler..

Väldigt få personer är för övrigt samma människa 39 år efter en handling, även när handlingen i fråga är en sådan hemsk handling som det gäller här. Så personligen ser jag därför ingen skillnad mellan att släppa ut honom efter 39 år eller 60 år, om återfallsrisken nu skulle bedömas som osannolik.

Det som snarare är rimligare att diskutera är om han borde få komma ut överhuvudtaget efter vad han har gjort..

"Väldigt få personer är för övrigt samma människa 39 år efter en handling", Så är det säkert men, och det är viktigt, vissa grundläggande drag, bla bristande impulskontroll, bristande empati mm håller normalt i livet ut eller i vart fall till dess den berörde av rent fysiska skäl inte kan agera. Och bedömning av ev återfallsrisk blir ofta en gissning då den bygger på samtal med / studier av fången och denne normalt inte är dummare än att man fattar att det gäller att svara rätt på frågorna.
Tanken på frigivning är nog snarare en ekonomisk kalkyl parat med att risken för ny brottslighet inte kan antas direkt drabba den som fattat beslutet.

All tillgänglig forskning visar att impulskontrollen och empati blir bättremed stigande ålder, eller populärt uttryckt, det finns få psykopater i åldersgruppen +60.

Just vad jag försökte påpeka. Om det handlar om att empatin blir bättre med stigagde ålder eller att åldern försvårar fäljderna av bristande empati kanske vi kan lämna därhän ?

Det enkla svaret är att vi inte har ett livstidsstraff som ´betyder livstid här i Sverige. Farligheten och risken för återfall i allvarlig brottslighet är det som ytterst avgör vem som kan släppas Och tur är väl det för om någon begår ett avskyvärt brott som ung så vore det inte rätt eller önskvärt att personen ska sitta i fängelse resten av livet. Är säker på att risken för återfall i likartad brottslighet i det här fallet är obefintlig. Men ideologiskt drivna personer bedöms som extra farliga så tex. Mangs kommer aldrig att släppas fri. Även fast han begick färre mord. Tror man betraktar honom som något av en svensk motsvarighet till Breivik. Även om jag personligen hellre sett att han fått psykvård livet ut. Varför Skandalrätten gått emot tingsrätten två gånger i just det här målet är svårbegripligt men det kan ju finnas personliga bindningar till något av offren eller deras släktingar och efterlevande som skapar personligt tyckande och låsningar. Så var ju som bekant fallet med Axmyr. Det kan ju faktiskt räcka med att något av offren skrivit en inlaga där dem framför sina åsikter. Skulle då inte känna mig alltför säker om jag hade min framtid vilande i händerna på "Skandalrätten" som mest verkar ägna sig åt "turkisk diplomati" där utfallet kan bli hursom.

Det enkla svaret är att vi inte har ett livstidsstraff som ´betyder livstid här i Sverige. Farligheten och risken för återfall i allvarlig brottslighet är det som ytterst avgör vem som kan släppas Och tur är väl det för om någon begår ett avskyvärt brott som ung så vore det inte rätt eller önskvärt att personen ska sitta i fängelse resten av livet. Är säker på att risken för återfall i likartad brottslighet i det här fallet är obefintlig. Men ideologiskt drivna personer bedöms som extra farliga så tex. Mangs kommer aldrig att släppas fri. Även fast han begick färre mord. Tror man betraktar honom som något av en svensk motsvarighet till Breivik. Även om jag personligen hellre sett att han fått psykvård livet ut. Varför Skandalrätten gått emot tingsrätten två gånger i just det här målet är svårbegripligt men det kan ju finnas personliga bindningar till något av offren eller deras släktingar och efterlevande som skapar personligt tyckande och låsningar. Så var ju som bekant fallet med Axmyr. Det kan ju faktiskt räcka med att något av offren skrivit en inlaga där dem framför sina åsikter. Skulle då inte känna mig alltför säker om jag hade min framtid vilande i händerna på "Skandalrätten" som mest verkar ägna sig åt "turkisk diplomati" där utfallet kan bli hursom.

Ja låt oss diskutera din sista frågeställning, GG.
Sådana extrema mördare som Zetreus, Flink, Anders Eklund, Tony Olsson & Co (Malexandermördarna) och likasinnade borde naturligtvis aldrig släppas ut överhuvudtaget. (Oavsett bedömningen av återfallsrisken).

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.