Skip to content

Massmördaren Tommy Zethraeus ska släppas fri - livstidsstraffet tidsbestäms efter 24 år i fängelse

Tommy Zethraues dömdes till livstids fängelse för de så kallade Stureplansmorden 1994. Foto: FUP

Örebro tingsrätt har idag beslutat att omvandla Tommy Zethraeus livstidsstraff till ett tidsbestämt fängelsestraff på 39 år. Zethraeus är dömd för de så kallade Stureplansmorden år 1994 då fyra personer sköts ihjäl med automatvapen i centrala Stockholm.

 

Tommy Zethraues greps efter en dramatisk polisjakt och anhölls den 7 december 1994 för masskjutningen mot krogkön utanför Sturecompagniet i Stockholm som hade inträffat ett par dygn tidigare - ett dåd som slutade med att fyra personer dog och att ett stort antal personer skadades.

Zethraues dömdes i september 1995 till livstids fängelse för fyra mord, fem mordförsök och rån. Åtta år senare dömdes han för nya brott som han hade lyckats begå medan han avtjänade sitt straff inom kriminalvården.

Tidigare avslag
Zethraues har vid flera tidigare tillfällen fått avslag på sin ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff men då fått nej från domstol. Den här gången sade dock Örebro tingsrätt ja efter att ha inhämtat ett yttrande från Kriminalvården och ett utlåtande från Rättsmedicinalverket.

Av Rättsmedicinalverkets utlåtande framgår att den sammantagna bedömningen är att  risken för att Tommy Zethraues skulle återfalla i allvarlig brottslighet är låg. Detta utifrån den tregradiga skala som används i sådana här sammanhang.

Tingsrätten instämmer i detta och skriver att det inte "föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag".

39 års fängelse
Detta tillsammans med "god skötsamhet" inom Kriminalvården och att Tommy Zethraues har "medverkat till att främja sin anpassning i samhället i kombination med den långa tid han avtjänat" innebär att han livstidsstraff kan omvandlas. Tingsrätten beslutar att det ska omvandlas till 39 års fängelse.

Tingsrätten understryker att man har vägt in "att omständigheterna kring gärningarna som ledde till straffet om livstids fängelse har varit synnerligen försvårande".

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt