Skip to content

"Legendarisk" tysk dörrvakt vinner mot svenskt spelbolag - avbildades utan tillstånd

Technoklubben Berghain i Berlin. Foto: Joerg Carstensen/TT

Den svenska speltillverkaren använde, utan lov, en "legendarisk" dörrvakt från en tysk tecnnoklubb som förebild för ett av sina spel som dessutom fick ett namn, snarlikt det namn som den tyska klubben i Berlin har. Bolaget döms nu av Göteborgs tingsrätt att betala 150 000 kronor till den tyska mannen och att förstöra alla avbildningar av mannen.

 

Den tyske mannen stämde ett svenskt spelbolag som tillverkar sällskapsspel vid Göteborgs tingsrätt och begärde 150 000 kronor i ersättning och skadestånd.

Bolaget har bland annat lanserat ett spel under namnet och varumärket Bergnein och av bevisningen i målet framgår det att en av bilderna i spelet föreställer en dörrvakt som har avbildats med mannen som förebild.

"Legendarisk dörrvakt"
Mannen framhöll att han är fotograf och "legendarisk dörrvakt på den mytomspunna technoklubben Berghain i Berlin" och att han blivit "en symbolisk bild av Berlins nattliv och är omskriven i media, så även i Sverige".

Enligt mannen hade bolaget - i strid med lagen om namn och bild i reklam - använt avbildningen av honom utan att han har lämnat sitt tillstånd. Han har bett bolaget att upphöra med detta - någonting som bolaget dock inte gick med på.

Tingsrätten konstaterar nu att bolaget först lanserade spelet "Berghain ze game" men att namnet sedermera ändrades till "Bergnein" efter invändningar från technoklubben.

Trots att bolaget hävdar att det rör sig om två olika spel och att det första aldrig tillverkades i några fysiska exemplar anser tingsrätten att det är fråga om samma bilder och samma spelidé. Tingsrätten anser därför att det är visat att bolaget har använt bilden av mannen redan när den publicerades på bland annat bolagets Instagramkonto i samband med lanseringen av det första spelet i september 2016.

150 000 kronor
Tingsrätten konstaterar att bilden har använts utan tillstånd under en förhållandevis lång tid på närmare två år och att bolaget i vart fall under tio månader haft vetskap om att det saknades samtycke till användandet. Bolaget ska därför betala 100 000 kronor i skälig ersättning för användandet av bilden och 50 000 kronor i skadestånd för annan skada.

Även om det står klart att spelet inte längre produceras och säljs ska bolaget också att förstöra alla framställningar av bilden så att fortsatt missbruk inte kan ske.

Bolaget ska också bekosta tryckning av domen i Aftonbladet samt ersätta mannen för hans rättegångskostnader på knappt 320 000 kronor.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


  • Alt-texten
    Caroline Gejbo

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt