Skip to content

"Har hittat tömda kroppar i öknen" - Migrationsverket varnar för ny människohandel

Foto: TT

Migrationsverket har identifierat en ny typ av människohandel - organhandel. ”Organhandeln längs den afrikanska kusten är mycket mer omfattade än vad vi kan föreställa oss. Vi mötte en representant från UNHCR som berättade att de hittat tömda kroppar ute i öknen”, säger Lisa Hultin Knutas på Migrationsverket.

 

Förra året identifierad Migrationsverket 444 personer som hade fallit offer för människohandel. Drygt en tredjedel uppger att de har blivit utsatta på vägen till Sverige. Det kan handla om prostitution, tvångsarbete - eller organhandel. Migrationsverket konstaterar att just organhandel är en form av människohandel som man tidigare inte ens kände till.

- För bara tre år sedan hade vi inte stött på ett enda sådant ärende. Nu möter vi varje år människor som berättar att de betalat för resan med sina organ, säger Kajsa Törnqvist Netz, nationell samordnare mot människohandel på Migrationsverket.

Utnyttjas av kriminella gäng
Migrationsverket beskriver en uttagningsresa för att ta ut kvotflyktingar som en svensk delegation genomförde tidigare i år och hur de då träffade en ung man från nordöstra Afrika. Migrationsverket skriver:

”Han berättade att han hade flytt sitt hemland och fått jobb inom restaurangbranschen i ett annat nordafrikanskt land. När lönen uteblev hamnade han i en svår ekonomisk situation, vilket utnyttjades av ett kriminellt gäng som lovade att hjälpa honom.”

”Han fördes till en kustort vid Medelhavet där människor samlades för att ta gummibåtar över till Europa. Att den unge mannen inte hade råd med någon biljett var förövarna medvetna om och det var därför de hade fört honom dit: För att låta honom gå ombord skulle han betala med sina organ.”

Brådskande fall
Mannen hade lyckats rymma innan ingreppet utfördes och så småningom fick han hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR. Han hade inte haft för avsikt att resa till Europa och det var först efter att han fått hjälp av UNHCR som han fick veta att restaurangägaren och det kriminella gänget agerat i samråd med varandra.

Hans ärende presenterades för Migrationsverkets delegation som ett ”brådskande fall”.

Lisa Hultin Knutas, samordnare mot människohandel i region Stockholm, deltog på resan.

- Organhandeln längs den afrikanska kusten är mycket mer omfattade än vad vi kan föreställa oss. Vi mötte en representant från UNHCR som berättade att de hittat tömda kroppar ute i öknen, säger hon.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt