Skip to content

"Har hittat tömda kroppar i öknen" - Migrationsverket varnar för ny människohandel

Foto: TT

Migrationsverket har identifierat en ny typ av människohandel - organhandel. ”Organhandeln längs den afrikanska kusten är mycket mer omfattade än vad vi kan föreställa oss. Vi mötte en representant från UNHCR som berättade att de hittat tömda kroppar ute i öknen”, säger Lisa Hultin Knutas på Migrationsverket.

 

Förra året identifierad Migrationsverket 444 personer som hade fallit offer för människohandel. Drygt en tredjedel uppger att de har blivit utsatta på vägen till Sverige. Det kan handla om prostitution, tvångsarbete - eller organhandel. Migrationsverket konstaterar att just organhandel är en form av människohandel som man tidigare inte ens kände till.

- För bara tre år sedan hade vi inte stött på ett enda sådant ärende. Nu möter vi varje år människor som berättar att de betalat för resan med sina organ, säger Kajsa Törnqvist Netz, nationell samordnare mot människohandel på Migrationsverket.

Utnyttjas av kriminella gäng
Migrationsverket beskriver en uttagningsresa för att ta ut kvotflyktingar som en svensk delegation genomförde tidigare i år och hur de då träffade en ung man från nordöstra Afrika. Migrationsverket skriver:

”Han berättade att han hade flytt sitt hemland och fått jobb inom restaurangbranschen i ett annat nordafrikanskt land. När lönen uteblev hamnade han i en svår ekonomisk situation, vilket utnyttjades av ett kriminellt gäng som lovade att hjälpa honom.”

”Han fördes till en kustort vid Medelhavet där människor samlades för att ta gummibåtar över till Europa. Att den unge mannen inte hade råd med någon biljett var förövarna medvetna om och det var därför de hade fört honom dit: För att låta honom gå ombord skulle han betala med sina organ.”

Brådskande fall
Mannen hade lyckats rymma innan ingreppet utfördes och så småningom fick han hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR. Han hade inte haft för avsikt att resa till Europa och det var först efter att han fått hjälp av UNHCR som han fick veta att restaurangägaren och det kriminella gänget agerat i samråd med varandra.

Hans ärende presenterades för Migrationsverkets delegation som ett ”brådskande fall”.

Lisa Hultin Knutas, samordnare mot människohandel i region Stockholm, deltog på resan.

- Organhandeln längs den afrikanska kusten är mycket mer omfattade än vad vi kan föreställa oss. Vi mötte en representant från UNHCR som berättade att de hittat tömda kroppar ute i öknen, säger hon.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

20 comments

Är det afrosvenskar?

Hur kommer det sig att Migrationsverket är inblandat i den här härvan? Ingår människohandel i deras uppdrag?

Mycket märkligt. Jag befarar att det är det nya skälet för asyl... helt omöjligt att kolla. En organdonation är ett känsligt kapitel, tror inte man plockar in någon random dude...

Ja, det ingår i Migrationsverkets uppdrag att anmäla misstänka fall av människohandel till polis.

Varje enhet vid Migrationsverket har en lokal samordnare i människohandelsfrågor vars uppgift är att utbilda övrig personal, vara bollplank och lokal expertis när det uppkommer misstankar om människohandel och tillse att aktuell information når de personer som behöver det inom organisationen. Jag har själv under några års tid haft den rollen vis sidan av min tjänst som handläggare på Mottagnings-/asylenheterna jag arbetat vid.

Migrationsverket är den myndighet som utan konkurrens anmäler flest fall av misstänkt människohandel till polismyndigheten. Mycket på grund av att man varit otroligt duktiga på att utbilda sin personal i att identifiera och agera på de tecken som tyder på människohandel.

Upprörande ! Men andra sidan bakom de övergrepp som begås mot sk migranter är faktiskt frågan varför man anser sig beredda att ta risken att ta sig till Europa. Den sk " pullfaktorn " förefaller vara uppenbar och den är i grunden skapad av den invandringspolitik som många europeiska länder bedriver. Om man har tur och kommer fram helskinnad innebär den ett liv där de materiella villkoren för migranten, och senare även nära släktingar, gott och väl motsvarar vad de bäst ställda i det forna hemlandet har.

Kan den som har anmält kommentaren som opassande förklara varför? Vad är opassande? Det underlättar förståelsen och diskussionen.

Jag har lite svårt att få det att gå ihop. Organtransplantationer är svåra och inget som lekmän kan göra. Organen ska sedan transporteras under ordnade förhållanden med dokumentation. Till vilka mottagarländer går organen?
Tömda kroppar i öknen. Vilka organ är de tömda på? Jag har mycket svårt att tro att det sker organtransplantationer i ökenmiljö. Sker operationerna i tält? Avlägsnas organen i tält i öknen av lekmän som sedan säljer dem på svarta marknaden till sjukhus här i Europa, dit de förs med giltig dokumentation under kontrollerade former?

Anna låt oss hoppas du har rätt. Observera dock att det sannolikt inte handlar om transplantation utan avlägsnande av organ. Om man inte har några moraliska skrupler och tillgång till "kylväska" och ett rel snabbt fortskaffningsmedel verkar det tyvärr inte helt otroligt. Dokument kan man med all sannolikhet köpa på svarta marknaden i de länder som berörs. Som vi konstaterat är ju identiteten något man handlar rel frekvent med i aktuella länder.

Licenser behövs visserligen i de flesta länder men sådant kollas sällan särskilt noga och kan förfalskas. Som kan ses i länk (1) nedan finns det beklagligt nog läkare och sköterskor som ägnar sig åt sånt här. Att plocka ut organ och kyla dem i ett tält är fullt möjligt, sen kan det nog vara så att kroppens dumpats i öknen nära vägar, inte nödvändigtvis på den plats organet eller organen avlägsnades. Dessa historier, även om de ibland kan vara uppdiktade eller utbroderade, är tyvärr inte osannolika vilket framgår i (2) och (3) nedan.

1. https://www.google.se/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN1K22PJ
2. http://www.who.int/bulletin/volumes/85/12/06-039370/en/
3.https://www.researchgate.net/publication/316991680_Human_Trafficking_Connecting_to_Terrorism_and_Organ_Trafficking_Libya_and_Egypt

Har man konstaterat frånvaron av organ eller är det en ny coachning av det George Soros finansierade Open Society Foundation som är känt för att förse migranter med berättelser?

”nu möter vi varje år människor som betalat sin resa med sina organ”?

Med ”sina organ”, i pluralform? Hur kan man ”möta” (som i att träffa och samtala med) en människa som ”betalat” med FLERA av sina organ?
Det är nog bara företrädare för svenska myndigheter som är så blåsta att tro på precis vilka spökhistorier som helst som någon säger, så länge denna någon är ”flykting”.

Nu har Soros tryckt nya resekataloger igen...

Du menar att du tycker det borde stå "nu möter vi varje år människor som betalat sin resa med sitt organ"?
Det hade varit korrekt om alla dessa människor talar om ett gemensamt organ men det är inte särskilt sannolikt. Självklart talar en grupp människor (plural) om "sina organ" (också plural).

Hade de bara talat om mötet med en enda människa hade din skrivning fungerat men det gör de inte. Det är din läsförståelse som brister här.

Vad menas i så fall med sitt organ?
Allt i världen är inte bluff och båg; tyvärr uppenbarligen inte i detta vidriga sammanhang.

Ska vi tro på det här eller är det fake news med en dold agenda?
"Vi mötte en representant från UNHCR som berättade att de hittat tömda kroppar ute i öknen"
Ett icke namngivet hörsägensvittne övertygar inte mig,bilder/filmer tack.
Faktaunderlaget är minst sagt magert.

Varför är inlägget anmält? Att be om faktaunderlag är inte kränkande. Hur tänkte du anmälare
? Alla har rätt att ställa en fråga och ifrågasätta.

Det här är endast lite smolk i bägaren.
Vi har råd med dialys, pacemakers och annat.
Vi tjänar på invandringen.
Finns inga baksidor för oss som mottagare.

"samordnare mot människohandel i region Stockholm"

Förekommer det så mycket människohandel i stockholmsorådet att det behövs en särskild samordnare? Är det fler än EU-migranter som ägnar sig åt slik verksamhet?

"den afrikanska kusten"

Den afrikanska kusten ligger inte i Sverige. Inte ens i EU.

Det är lättare att transportera avdagatagna donatorer styckevis.

Citatet "Organhandeln längs den afrikanska kusten är mycket mer omfattade än vad vi kan föreställa oss. Vi mötte en representant från UNHCR som berättade att de hittat tömda kroppar ute i öknen" är ju helt baserat på hörsägen. Det borde därför inte ha använts i nyheten, men samtidigt är det ju inget annat än Migrationsverkets medarbetare som återger en berättelse från en UNHCR-medarbetare. Och källan är ju tydligt: Det är UNHCR som påstår att det har hänt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.