Skip to content

"Har gynnats av utdragna domstolsprocesser" - medieföretag slipper straff för olaglig spelreklam

Foto: Charles Krupa/TT

Utdragna domstolsprocesser har gjort att medie- och annonsföretag som låtit utländska spelbolag annonsera i Sverige utan tillstånd slipper undan sanktioner när den nya spellagen träder i kraft vid årsskiftet. Det konstaterar Lotteriinspektionens jurister.

 

- Det man kan konstatera är att långdragna domstolsprocesser, vilket det här har varit, får direkta effekter i samhället. Det är så klart problematiskt, säger Hanna Abrahamsson, biträdande chefsjurist på Lotteriinspektionen till SR Ekot.

Till och med oktober i år hade spelbranschen annonserat för 5,8 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med samma period i fjol, rapporterar Ekot.

Utländska spelbolag utan tillstånd 
Cirka 80 procent av spelreklamen som förekommer i svenska medier kommer från utländska spelbolag som inte har något formellt tillstånd att annonsera i Sverige.

Högsta förvaltningsdomstolen fastslog under förra året att de svenska medier och annonsföretag som publicerar reklam från utländska spelbolag gör sig skyldiga till brott mot främjandeförbudet i lotterilagen.

Lotteriinspektionen har mot bakgrund av detta utfärdat en rad förelägganden mot svenska medier och annonsföretag - som trots HFD:s beslut fortsätter att överklaga sina egna ärenden. 

- Det är ett val mediebolagen och andra gjort för att utmana det här förbudet, säger Hanna Abrahamsson. 

Kan klara sig undan viten 
I dagsläget ligger, enligt SR Ekot, 44 överklaganden och väntar på avgöranden i förvaltningsdomstolarna och nu finns en stor risk att en stor andel av medie- och annonsföretagen kommer att klara sig undan ett eventuellt straff. 

När den nya spellagen träder i kraft vid årsskiftet försvinner nämligen Lotteriinspektionens möjlighet att utfärda viten viten kopplat till de ärenden som nu ligger hos domstolarna. 

- Det är klart att de företag som det gäller har gynnats av de utdragna domstolsprocesserna. Sen är det så att man har rätt att överklaga beslut. Och det har vi som myndighet inga invändningar emot, säger Hanna Abrahamsson till Ekot.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt