Skip to content

Från brott till straff på två veckor – polisen utökar försöket med "expresslagföring"

Foto: Thomas Johansson/TT

Polisen utökar försöket med snabbare lagföring av så kallade  enkla brott till att omfatta fler områden i Stockholmstrakten. Målet med "express-lagföringen" är att skynda på den rättsliga processen och komma åt fler kriminella personer.
 

Försöket bygger på ett regeringsuppdrag och har pågått sedan januari i år i Solna, Rinkeby och Täby i Stockholms län.

Vid årskiftet utökas försöket till att även omfatta Sollentuna, Vällingby, Järfälla och Norrtälje och täcker därmed hela norra Stockholm.

Syftet med försöket är att snabba på processen från brott till lagföring för enklare brott med högst tre år i straffskalan - som trafikbrott och butiksstölder.

Målet är att minska antalet veckor från brott till lagföring från det tidigare snittet på 22 veckor till 2-6 veckor. Enligt polisen har målet hittills uppnåtts.

Försöket innebär att polisen ska avsluta ärenden så tidigt som möjligt genom att exempelvis skriva ut böter eller ge misstänkta tid för huvudförhandling i domstol redan på brottsplatsen. Detta nya arbetssätt minskar, enligt polisen, antalet överlämningar och gör att processen i rättskedjan går snabbare.

- Vi får också till fler domar vilket är viktigt för att komma åt brottsaktiva personer. Fler kan dömas för återfall och vi kan avbryta pågående brottslighet, säger Patrick Ungsäter, chef för polisområde Stockholm nord.

Planen är att införa snabbare lagföring i hela polisregion Stockholm i januari 2020. En stegvis utökning i hela landet föreslås även starta.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt