Skip to content

Från brott till straff på två veckor – polisen utökar försöket med "expresslagföring"

Foto: Thomas Johansson/TT

Polisen utökar försöket med snabbare lagföring av så kallade  enkla brott till att omfatta fler områden i Stockholmstrakten. Målet med "express-lagföringen" är att skynda på den rättsliga processen och komma åt fler kriminella personer.
 

Försöket bygger på ett regeringsuppdrag och har pågått sedan januari i år i Solna, Rinkeby och Täby i Stockholms län.

Vid årskiftet utökas försöket till att även omfatta Sollentuna, Vällingby, Järfälla och Norrtälje och täcker därmed hela norra Stockholm.

Syftet med försöket är att snabba på processen från brott till lagföring för enklare brott med högst tre år i straffskalan - som trafikbrott och butiksstölder.

Målet är att minska antalet veckor från brott till lagföring från det tidigare snittet på 22 veckor till 2-6 veckor. Enligt polisen har målet hittills uppnåtts.

Försöket innebär att polisen ska avsluta ärenden så tidigt som möjligt genom att exempelvis skriva ut böter eller ge misstänkta tid för huvudförhandling i domstol redan på brottsplatsen. Detta nya arbetssätt minskar, enligt polisen, antalet överlämningar och gör att processen i rättskedjan går snabbare.

- Vi får också till fler domar vilket är viktigt för att komma åt brottsaktiva personer. Fler kan dömas för återfall och vi kan avbryta pågående brottslighet, säger Patrick Ungsäter, chef för polisområde Stockholm nord.

Planen är att införa snabbare lagföring i hela polisregion Stockholm i januari 2020. En stegvis utökning i hela landet föreslås även starta.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Överklagande inberäknat borde ligga max en månad. Hur långdraget blir det om HD blir inblandade i brottet?

Kommer det att gå att avskriva brott på plats i exempelvis Rinkeby? Eller kommer avskrivningar att göras två veckor efter att brottet inte har begåtts? Generellt sett?

Här går det föredömligt snabbt från ax till limpa. Somliga straffar gudarna direkt, skulle man kunna säga. Tänk om en del skulle kunna hamna i finkan direkt utan att passera "gå" och kunna sättas in direkt i produktionen hos Kriminalvården. Tänker på kriminella som tas på bar gärning i direkt anslutning till brottet. Där skulle man gott och väl kunna döma direkt "på handlingarna". Bara att börja göra upp tabeller på strafftiden, så blir det lika över hela landet.

Det där med sk. "nolltolerans" prövades ju med stor framgång i New York på 80-90-talen. Det visade sig att även de allvarligare brotten minskade när man lagförde alla småbrott. Men vet inte riktigt hur det fungerar här, om man fortfarande avskriver en massa så ger det förmodligen inte riktigt samma goda effekt. Men helt klart är att omedelbar reaktion på brott är effektivt.

Tanken bakom förslaget är att den misstänkte ska känna att straffet är en omedelbar konsekvens av brottet. Nu lär det bli lite av ett slag i luften med tanke på rådande mängdbrottslighet och tillämpad straffrabatt. Domstolarnas " obstruktion" vid utmätande av straff ( senast Svea Hovrätts dom mot notorisk inbrottstjuv som skulle ges en andra chans ) lär dessutom innebära att brottslingarna alltjämt garvar åt de sk rättsvårdande myndigheterna inkl " socialtanterna". Tar nog ett bra tag till innan lagstiftaren / domstolarna inser att brottslingar oftast gör en intäkts / kostnadsanalys där intäkter för narkotikaförsäljning, rån, inbrott mm vida överstiger den ev kostnaden.

"Försöket innebär att polisen ska avsluta ärenden så tidigt som möjligt genom att exempelvis skriva ut böter eller ge misstänkta tid för huvudförhandling i domstol redan på brottsplatsen."
" högst tre år i straffskalan"
Ska polisen ha tillgång till domstolarnas, försvararnas och åklagarnas planering eller ska åklagarna och försvarare skippas helt och hållet?
Räcker det inte med strafföreläggande för småbrott om man nödvändigtvis ska tumma på rättssäkerheten av populistiska orsaker?
Är tanken att målen ska klämmas in i en redan proppfull agenda hos domstolarna?
Frågorna är många och den yttersta konsekvensen av bristande rättssäkerhet stavas Rodrigo Duterte.

Vet inte om agendan är så proppfull alla gånger. I alla inte fall när det gäller fortkörningar, då går det undan,HF högst två-tre veckor efter att stämningsansökan kommit in men det är ju högprioriterat. Liggtiderna hos springflickorna av båda könen hos åklagarkamrarna är inte heller långa. Pengarna ska ju in som bekant, så det går extra fort när det gäller fortkörning och de bötesbrotten tex om någon inte använt bilbälte eller använt telefonen, de är också högprioriterade områden. Skulle nog tro att det är högre prioriterat än mål med unga lagöverträdare.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.