Skip to content

Försäljningen av Nordea gav 60 miljarder till statskassan - men Riksrevisionen kritisk

Foto: Vidar Ruud/TT

Det fanns ett antal brister i statens agerande när man sålde sina aktier i Nordea. Det konstaterar riksrevisionen som har granskat om försäljningen skett på ett affärsmässigt sätt och gett skattebetalarna så bra betalt som möjligt. 

 

- Vår bedömning är att de brister som framkommer i rapporten, som avsaknaden av en tydlig målbild för rabatten, sammantaget försämrade förutsättningarna för ett riktigt bra försäljningsresultat, säger Peter Jörgensen, projektledare för granskningen.

Statens totala innehav i Nordea såldes genom tre försäljningar under 2011 och 2013 och inbringade totalt 60 miljarder till den svenska staten. 

Bristande dokumentation
Riksrevisionen ifrågasätter inte att köparna av aktierna fick en storköpsrabatt på cirka 2,9 miljarder kronor eftersom detta ofta är nödvändigt vid stora aktieaffärer. 

Däremot är man kritisk till att det, trots omfattande underlag om vilka faktorer som påverkar rabattens storlek, under försäljningen inte fanns någon faststsälld målbild för storleken på försäljningen. 

Detta gör det svårt att veta huruvida skattebetalarna hade kunnat tjäna mer pengar på försäljningen av Nordeaaktierna.

Använde rådgivare med potentiellt egenintresse
Riksrevisionen riktar även kritik mot att staten, trots att man sällan arbetar med stora aktieförsäljningar, endast använde en enda finansiell rådgivare vid försäljningen. 

Rådgivaren var dessutom en transaktionsbank som enligt Riksrevisionen mycket väl kan ha haft egna intressen och alltså inte var helt oberoende. 

Regeringskansliet har inte heller följt upp eller utvärderat försäljningen skriftligen, något som enligt Riksrevisionen gör det svårt att dra några lärdomar för framtida statliga försäljningar. 

- Bristerna när det gäller planering, genomförande och rapportering gör det svårt att dra lärdomar inför eventuella framtida försäljningar av de kvarvarande statligt ägda börsnoterade bolagen, säger riksrevisor Helena Lindberg.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt