Skip to content

Fler behovsprövade boenden för äldre som inte känner sig trygga i hemmet - lagändring nästa år

Foto: Gorm Kallestad/TT

Riksdagen har sagt ja till ett förslag om bättre möjligheter för kommuner att inrätta en behovsprövad boendeform för äldre som känner att det inte är tryggt att bo kvar i sina egna hem, men som inte har behov av vård dygnet runt.

 

Den nya bestämmelsen i socialtjänstlagen innebär att kommunen får inrätta särskilda boendeformer för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskad isolering.

Boendeformen ska kallas för biståndsbedömda trygghetsboenden och ska tydliggöra hur kommunen kan inrätta mindre resurskrävande särskilda boendeformer för äldre som främst behöver hemtjänst men som inte längre upplever det som tryggt att bo hemma. 

Skillnaden mellan ett biståndsbedömt trygghetsboende och så kallat ordinärt boende är att den äldre får möjlighet att komma till ett särskilt boende som exempelvis kan erbjuda gemensamma måltider, kulturella aktiviteter och umgänge. 

Lagändringen börjar gälla den 2 april 2019.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Vaför känner sig gamla inte trygga i hemmet? Hur länge har detta pågått? Hemma i stan på våran gata utanför min port blev en 85-årig dam med rullator överfallen och rånad på sin handväska. Hur länge ska detta pågå?

Kan jag få assistens när jag går med min helsingborgskärra fram och tillbaka till livsmedelsaffären?

Ett tips. Jag har plånboken väl synlig i högra bakfickan. I den har jag fyra plastbärkassar och en polett till kundvagnen. Pengarna har jag i framfickan.

Mittåt. Helsingørskärra ska det naturligtvis vara.

Det här handlar nog inte alls om ökad kriminalitet.

Många äldre med rullator eller käppar är rädda för att trilla hemma och bli liggande på golvet i timmar innan Hemtjänsten hittar dem / har tid att komma. Ambulans har sällan tid att komma bara för att någon trillar hemma. Många äldre har ingen att ringa som kan komma snabbt. Många äldre litar inte riktigt på mobiltelefoner och/eller har svårt att använda dem.

Många äldre är också rädda att det ska börja brinna eftersom de ofta kanske glömmer kvar mat på spisen eller i ugnen. Många äldre är inte bekväma med att hantera en micro tex.

Många äldre har det rejält svårt på vintern när kommuner inte hinner skotta bort snö och is ordentligt. Lägenheten kan då bli som ett "fängelse". De blir isolerade eftersom det kanske inte finns andra äldre de kan ta sig till.

Personalomsättningen är hög inom hemtjänsten eftersom villkoren i detta trad kvinnoyrke är så usla. Det oroar många äldre speciellt med demens-symptom eftersom det för dem alltid är nya personer som kommer.

Visst är den ökande kriminaliteten inom villa områden i samhället skrämmande men det har nog inte mycket med det här att göra. Gamlingar behöver enkelt och tryggt kunna umgås med jämnåriga ibland också för att må bra och inte bli deprimerade helt enkelt.

Var och en blir salig på sin tro. Jag tror inte, jag vet att det är kriminalitet.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.