Skip to content

Falsk budgivare avslöjades av lägenhetssäljares Instagram - båda döms för bedrägeri

Foto: Tomas Oneborg/TT

När mannen som hade köpt kvinnans lägenhet kontrollerade hennes Instagramkonto visade det sig att en annan spekulant på lägenheten - som hade "trissat upp" priset vid budgivningen - i själva verket var säljarens pojkvän. Både kvinnan och pojkvännen döms nu för bedrägeri och ska betala 400 000 kronor i skadestånd till köparen.

 

Det var under våren 2016 som den i dag 52-åriga kvinnan lade ut sin bostadsrätt till försäljning med ett utropspris på 3 450 000 kronor. Ett bud på 2 950 000 kronor lämnades men accepterades inte av kvinnan.

Ännu en spekulant dök dock upp och ville titta på lägenheten. Kvinnans pojkvän lade då ett bud på 3,4 miljoner kronor vilket slutade med att priset "trissades upp" och att den man som tittade på lägenheten fick lägga ett bud på 3,5 miljoner kronor för att vinna budgivningen.

Instagram och folkbokföringen
I samband med tillträdet till lägenheten fick köparen reda på att den kvinna som sålde lägenheten hade förlovat sig. Han gjorde då en sökning på internet och upptäckte att kvinnan levde ihop med den man som hade lagt det näst högsta budet på lägenheten. Mannens berättelse redovisas i tingsrättens dom:

"Ingen av dem hade tidigare berättat för MÄ (köparen) eller för mäklaren att de kände varandra. När MÄ såg X (kvinnans pojkväns namn) i budhistoriken blev han misstänksam och vid en kontroll som han gjorde visade det sig att Y (kvinnan) sedan den 25 juli 2016 var folkbokförd på samma adress som X. De gifte sig den 20 augusti 2016. Av bilder på Y:s Instagramkonto framgår att de hade en relation under våren och sommaren 2016."

Nekar till brott
Mannen och kvinnan polisanmäldes och paret åtalades vid Göteborgs tingsrätt för bedrägeri. Enligt åtalet hade pojkvännens bud varit falskt och "ägnat att trissa upp priset på lägenheten".

Mannen, å sin sida, nekade till brott och hävdade att mannen verkligen skulle ha köpt lägenheten om han hade vunnit budgivningen. Kvinnan nekade till att hon överhuvudtaget hade varit inblandad i pojkvännens budgivning.

Tingsrätten konstaterar nu det "inte finns någon annan rimlig förklaring" än att syftet med budet på 3,4 miljoner kronor var att driva upp köpeskillingen för lägenheten. Enligt tingsrätten står det också klart att kvinnan måste ha varit delaktig i att det falska budet lämnades.

Döms för bedrägeri
Mannen och kvinnan - som numera är gifta - dömdes därför för bedrägeri till villkorlig dom och 80 dagsböter vardera - någonting som för kvinnan innebär 4 000 kronor och för mannen 32 000 kronor.

Paret döms också att betala skadestånd till köparen. Tingsrätten pekar på en tidigare dom från Högsta domstolen om att skadeståndets storlek ska motsvara skillnaden mellan köpeskillingen och det högsta "äkta" budet.

400 000 i skadestånd
Att det inte är möjligt att säkert bedöma vad köparens slutbud skulle ha varit om det falska budet inte hade lämnats bör, enligt tingsrätten, gå ut över "skadegöraren" eftersom det är dennes brottsliga handlande som har "förstört den process som hade kunnat leda till klarhet i frågan".

Mannen och kvinnan ska därför betala 400 000 kronor i skadestånd till köparen - exakt det belopp som köparen hade begärt.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 


  • Alt-texten
    Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt