Skip to content

Ett år efter #medvilkenrätt - #upptillbevis ska sätta press på chefer i juristbranschen

Ett år efter uppropet #medvilkenrätt går nu ett stort antal jurister vidare med en uppföljande kampanj med namnet #upptillbevis - för att undersöka hur situationen har förändrats under det gånga året. 

 

De 5 964 kvinnor och icke-binära inom juristbranschen som undertecknade #medvilkenrätt krävde bland annat ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande och utnyttjande av kvinnor - och att makthavare i branschen skulle sluta blunda för den så kallade tystnadskulturen. 

Nu har kampanjen #upptillbevis dragits igång inom uppropet #medvilkenrätt för att följa upp vad som har gjorts konkret av arbetsgivare och chefer det gångna året

- Det är viktigt att följa upp allt som sades förra hösten under #medvilkenrätt. Vi som delat ut pris till den advokatbyrå som jobbar bäst med jämställdhet i snart tre år vet att det finns många byråer som gör fantastiska insatser. Men det måste bli fler som förändrar på riktigt, säger styrelsen bakom Justitiapriset. 

Advokatsamfundets f.d. ordförande
En av dem som också har ställt sig bakom uppropet är Advokatsamfundets tidigare ordförande Bengt Ivarsson. På Linkedin manar han till ett bättre ledarskap inom juristbranschen:

"En viktig påminnelse för alla oss som är verksamma inom rättsväsendet och på advokatbyråer. För mig handlar det inte i första hand om män och kvinnor utan om människor som är våra medarbetare. De utgör vårt viktigaste kapital och vår framtid. Sexuella trakasserier, mobbning och dåligt ledarskap hör inte hemma på en modern advokatbyrå. Vi som har varit med några år kan se till att göra skillnad!". 

Studentorganisationer går samman
Redan en dag efter kampanjens start meddelade även samtliga feministiska juridiska studentorganisationer att man har gått samman för att stödja kampanjen - någonting som opinionsbildaren och juriststudenten Linnéa Claeson anser är viktigt eftersom de snart ska ut på arbetsmarknaden. 

- Det är dessa unga som uppropet till stor del handlar om, vad är det för bransch vi kommer ut till. Är det tryggare för oss efter metoo? Jag hoppas att den oron tas på största allvar av makthavarna i branschen, säger hon till DN. 

"Upp till bevis för fler"
Ett år efter #medvilkenrätt höjs nu rösterna för att ord ska bli handling och på justitiapriset hoppas man att konkurrensen om nästa års pris ska bli ännu tuffare. 

- Handlingar vägar mycket tyngre än fina ord. När vi delar ut Jusitiapriset premierar vi just handling och de byråer som på ett konkret sätt jobbar för att göra arbetsplatsen mer jämställd.

- Det är nu upp till bevis för fler att börja göra detta, säger styrelsen bakom Justitiapriset. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt