Skip to content

Efter sommarens torka – Finansutskottet säger ja till extra stöd till djurägare

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djurägare inom lantbruket som drabbats av den svåra torkan i somras ska få extra stöd. Det anser Finansutskottet som föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om extra stöd till djurägare.

 

Finansutskottet säger ja till regeringens krispaket med åtgärder riktade till svenska lantbrukare för åren 2018-2019. Krispaketet aviserades i juli i år med syfte att minska de ekonomiska konsekvenserna som uppstod till följd av den svåra torkan som rådde under våren och sommaren år 2018. 

Förslagen innebär att medlen i statens budget för 2018 ökar med 460 miljoner kronor.

I krispaketet föreslår regeringen extra stöd till djurägare som har får och nötdjur, samt extra pengar för att tillfälligt sänka avgifterna för den offentliga kontrollen av slakterier.

Normalt får regeringen bara lämna förslag till ändringar i statens budget vid två tillfällen varje år. Men ändringar i statens budget kan göras även vid tillfällen om det finns särskilda skäl. Konsekvenserna för lantbruket av den torra sommaren 2018 innebär enligt regeringen sådana sådana särskilda skäl som motiverar en ändring i statens budget för 2018.

Finansutskottet håller med regeringen om att den torra sommaren har inneburit en exceptionell situation och att det därför är viktigt att snabbt vidta åtgärder för att begränsa de konsekvenser som uppstått för djurägarna. Därför föreslår finansutskottet att riksdagen säger ja till regeringens förslag.

Omröstning sker i riksdagen i övermorgon.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt