Skip to content

"De flesta har inte tillgång till rättvisa" - juristen om möjligheten till upprättelse i svenska domstolar

Det kan vara kostsamt att stå upp för sina mänskliga rättigheter i Sverige och i praktiken har de flesta svenskar inte tillgång till rättvisa. Det säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i det senaste avsnittet av Veckans Juridik

 

- Det största problemet är att det kostar för mycket pengar att stå upp för sina rättigheter. Det är få enskilda som, utan att anlita en advokat, har någon chans, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa i Veckans Juridik

- De system som finns för att underlätta för individen, rättshjälp och rättsskyddet, är otillräckliga, så i praktiken så har de allra flesta männsikor idag inte tillgång till rättvisa. 

Fredrik Bergman anser att det är viktigt att poängtera att det är skillnad mellan vilka rättigheter man har i teorin och vilka rättigheter man faktiskt har i praktiken.

- Det är en skillnad mellan att man på pappret har ett starkt rättighetsskydd och i vilken utsträckning enskilda som drabbas av något rättighetskränkande faktiskt får tillgång till. 

Han tror dessutom att enskilda som drabbas av ett rättighetskränkande beteende kan uppleva en orätvvisa utan att vara medveten om att det, med hjälp av juridiken, går att göra någonting åt. 

- Många enskilda som drabbas kan uppleva en orättvisa, men har ingen aning om att det som har hänt går att dem kan översättas till juridiska rättigheter som man kan stå upp för, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa i Veckans Juridik. 

 

Se hela avsnittet av Veckans Juridik här

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt