Skip to content

Barns våld mot föräldrar, muntlig bevisning och våldtäktsoffer i media - nu prisas deras uppsatser

Brottsoffermyndighetens generaldirektör Annika Öster tillsammans med årets pristagare. Foto: Brottsoffermyndigheten

Barns våld mot föräldrar, bevisvärdering av muntliga utsagor i brottmålsprocessen och bilder av våldtäktsoffer i nyhetsmedia. Det är ämnena för de tre studentuppsatser som prisas i Brottsoffer-myndighetens uppsatstävling "Brottsoffer i fokus". 

 

- Intresset har fortsatt varit stort och flera av landets universitet och högskolor har representerats i tävlingen. Rådet för Brottsofferfonden har utsett tre bidrag som ger viktig och fördjupad kunskap om brottsoffer, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten. 

Rådet för Brottsofferfonden har sedan 1997 utlyst uppsatstävlingen ”Brottsoffer i fokus”. Sammanlagt har över 600 uppsatser skickats in sedan tävlingens första omgång.

Årets pristagare består uteslutande av kvinnliga uppsatsförfattare. 

Första pris på 15 000 kronor tilldelades Silvia Escalante och Ronja Svensson, institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet för uppsatsen ”Det är nästa värre att inte bli trodd än att hantera själva situationen” – Berättelser om barns våld mot föräldrar.

Andra pris på 10 000 kronor tilldelades Emelie Lundstedt Trzos, juridiska institutionen vid Göteborgs universitet för uppsatsen "En tvärdisciplinär studie om bevisvärdering av muntliga utsagor i brottmålsprocessen". 

Tredje pris på 5 000 kronor tilldelades Moa Johansson och Sanna Keller, fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö universitet för uppsatsen "Våldtäktsmyter i förändring – Bilder av våldtäktsoffer i nyhetsmedia".

 

Läs fullständiga motiveringar och hela uppsatserna här

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt